Ignasi Cebrian | Actualitzat el 14/07/2017

Agricultures ecològiques

NATURA URBANA. En un espai natural privilegiat de l’Anella Verda de Manresa, just al costat del tram final de la riera de Rajadell, a pocs metres d’on aboca les aigües al riu Cardener, hi ha la finca de can Poc Oli, espai que ocupa l’Escola Agrària de Manresa, pioners i referents a Catalunya en estudis i formació sobre agricultura ecològica. Porten més de 25 anys formant professionals en tècniques d’agricultura ecològica o sostenible compatibles amb l’entorn i són un exemple de la convivència de l’agricultura ecològica a prop d’un entorn natural.
Camps de conreu del Poal

Així podem dir que a Manresa, a més de fer agricultura convencional, també fem agricultura ecològica des de fa temps, la que es fa sense l’ús de fitosanitaris, pesticides i herbicides, per matar les plagues d’animals, insectes i males herbes. És una agricultura que no usa tampoc adobs d’origen químic, nitrats i fosfats d’origen industrial, que acceleren el creixement de les plantes. Cal aclarir que l’adjectiu ecològic, segons el diccionari, és «allò relatiu o pertanyent a l’ecologia». Aquí, té poc a veure aquest adjectiu amb l’ecologia, la part de la biologia que estudia les interaccions dels organismes entre ells i amb el medi on viuen. El terme ecològic aplicat a l’agricultura fa referència a si forcem o no forcem els ecosistemes naturals per aconseguir una bona collita. 
 
D’agricultures, segons l’impacte sobre el medi ambient i la salut, n’hi ha de molts tipus, però no totes en són, d’ecològiques. Per exemple, l’agricultura de proximitat no és sempre ecològica. En part sí, ja que deixem de contaminar quan fem transports curts i reduïts entre el productor i el consumidor. Però, quan s’usen productes fitosanitaris i adobs químics per augmentar l’eficiència en la productivitat, ho deixa de ser. L’agricultura de proximitat i ecològica tampoc no és prou "ecològica". S’han de contemplar altres factors. Com el de la contaminació de trànsit rodat pròxim als camps de conreu, que pot contaminar els sòls o directament les plantes conreades. O el de la salut dels aliments conreats, ja que no és el mateix cultivar tabac que patates o coliflors.
 
Potser la més ecològica de totes les agricultures és la sostenible. És pròxima, apartada de focus contaminants, sense implicacions per a la salut i no usa substàncies d’origen industrial. Seria el súmmum si, a més, els conreus fossin un agrosistema amb moltes espècies conreades dins del mateix espai, però això ja seria una altra història, anomenada "permacultura".

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.