Mireia Vila | Actualitzat el 10/07/2017

El carrer Nou, rebatejat com a Juan Jorba Rius (1957)

CRÒNICA SOCIAL. Manresa, 21 de febrer de 1957. Pere Jorba Valls descobreix la placa en honor al seu avi, Joan Jorba Rius (1869-1938), fundador dels magatzems Jorba. La senyalització, que va servir per canviar de nom el carrer Nou, estava situada a la cantonada de l’emblemàtic edifici de Cal Jorba. 

Foto: Arxiu Comarcal del Bages

En primer pla, d’esquena i amb la vara a la mà, hi figura l’alcalde Joan Prat Pons. La descoberta i rebateig del carrer es va fer en el marc de la celebració dels 50 anys de la Cambra de Comerç de Manresa, durant la Festa de la Llum d’aquell any. Ja feia uns mesos que la Cambra havia proposat al consistori substituir el nom de carrer Nou pel de Juan Jorba Rius i el de plaça del Pedregar pel de Castor Calviño de Sabucedo. D’aquesta manera, es volia retre homenatge als que es consideraven dos impulsors de la vida econòmica manresana.
 
L’Ajuntament no va tardar a aprovar la iniciativa i va enviar un comunicat al Ministeri de Governació per tal d’informar del canvi. Un dels motius que s’exposaven per a la substitució dels noms originals dels carrers era que «las denominaciones de calle Nueva y Plaza del Pedregar no responden a ningún motivo religioso, patriótico ni nacional»; en canvi, no es feia cap referència al caràcter popular i antic d’ambdós topònims. Aquest només va ser un dels esdeveniments amb què la Cambra va voler celebrar l’efemèride de la seva fundació. L’acte central d’aniversari va tenir lloc al saló de plens de l’Ajuntament, on, en presència de les principals autoritats, es va llegir l’acord municipal pels canvis de nom, juntament amb diversos discursos d’elogi a la Cambra i a les dues personalitats homenatjades. Acte seguit, la comitiva es va traslladar als carrers respectius, on es van inaugurar les plaques. 
 
Castor Calviño  (1877-1941) fou un comandant d’infanteria amb càrrec a Manresa, molt arrelat a la ciutat i conegut per la seva activitat dins la Cambra de Comerç. L’encarregat de descobrir la nova senyalització urbana amb el seu nom fou el seu fill, el manresà Mariano Calviño de Sabucedo i Gras (1907-1980), aleshores procurador a les Corts franquistes. La commemoració de les noces de plata de l’entitat es va cloure amb un dinar al restaurant Miami i amb la inauguració de l’exposició "Once pintores catalanes de hoy", que reunia obres d’artistes com Josep Amat, Domènec Carles o Ramon de Capmany. En l’actualitat ambdós espais han recuperat la denominació original, i el nom de Joan Jorba s’ha traslladat a un altre carrer, situat al barri de Vic-Remei.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.