El salí de Cambrils

per Ferran Climent Costa / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central), 5 de juliol de 2017 a les 09:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Aquest paratge es troba situat als Pirineus de la comarca del Solsonès i geològicament es troba plenament dintre dels anomenats Pirineus Meridionals (malgrat que molt sovint encara se’ls coneix amb el nom de Prepirineu). Per aquests indrets del Solsonès, l’estructura pirinenca està constituïda per un conjunt d’encavalcaments, que s’han anat desplaçant de Nord cap al Sud. Aquests mantells han anat relliscant sobre uns materials plàstics constituïts per conjunts de guixos i d’argiles, que pertanyen al Triàsic Superior (concretament a l’anomenat Keuper). Es tracta d’uns materials sedimentats fa 225–205 milions d’anys, aproximadament. Tot i això, aquests encavalcaments produïts durant la fase àlgida del Plegament alpí es van produir fa uns 40 o 50 milions d’anys.. 
 
En aquest indret, en relació amb els materials salins acabats d’esmentar, hi ha unes importants concentracions de sal gemma (o de sal comuna), distribuïda entre els nivells de guixos. Així, hi ha una certa riquesa en Clorur Sòdic, que és la composició de la sal comuna. Aquest mineral, anomenat Halita, es força soluble, de forma que, en circular les aigües superficials per entre els nivells de guixos i argiles, dissolen la sal gemma i se l’emporten. Poc després, en formar-se alguna font, l’aigua que surt és salada. Posteriorment, l’ésser humà ha distribuït l’aigua salada sobre unes superfícies anomenades eres per evaporar l’aigua i fer precipitar la sal comuna. I a Cambrils hi ha unes importants salines, formades per un conjunt d’eres.  
 
Nom del paratge: El salí de Cambrils o les salines de Cambrils.

Situació: Cambrils, terme municipal d’Odèn (Solsonès).
Situació geològica: Aquest indret forma part del Pirineu, dins del que alguns autors anomenaven Prepirineu. Per part de la majoria dels geòlegs, s’admet que forma part dels Pirineus meridionals, en el conjunt de mantells de corriment desplaçats cap al sud.
Procedència del nom: Ve de les eflorescències salines de sal comuna o de sal gemma, que es formaven a les fonts de les aigües salades, enriquides en el mineral Halita, en circular les aigües entre els nivells de guixos del Triàsic Superior, del Keuper.
Trets geològics: Constitueix un element geològic singular Destaquen les eflorescències salines, blanquinoses pels indrets propers a les fonts de l’aigua salada.

Materials geològics: Els materials geològics que contenen les sals sòdiques són del període Triàsic (concretament del Keuper d’una edat de 225–205 milions d’anys). Aquests materials salins són molt plàstics i sobre d’ells s’han produïts els lliscaments dels mantells pirinencs, fa uns 40–50 milions d’anys.
Edat de formació: Les surgències d’aigües salades són actuals i sovint ha variat el nivell freàtic. Aprofitament de les aigües salades. Des de fa força segles, aquestes aigües han estat utilitzades per a l’obtenció de sal comuna. Des de l’ajuntament s’han recuperat molt satisfactòriament i constitueixen un bon exemple de l’aprofitament miner de les salines. Alhora, constitueixen un indret molt important per al turisme de la comarca i seran un indret important del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès.



Participació