Falla del Guix

per Ferran Climent Costa / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central), 5 de juny de 2017 a les 10:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INDRETS. La Séquia ha portat l’aigua a Manresa i part del Pla de Bages des del segle XIV. Ho fa seguint un traçat força paral·lel al Llobregat. Al llarg del traçat passa per multitud de llocs interessants per molts motius: naturals, històrics, d’enginyeria, però també geològics. I un d’ells és el tram al seu pas per Sallent. 
 


En la zona on el Pla de Bages comença a perdre el seu nom, cap al nord, i es comencen a aixecar els primers relleus destacables, el riu entra aigües amunt en un tram més encaixat indicat a banda i banda pel turó del Cogulló i la serra de Montcogul. És precisament al vessant est del turó del Cogulló, força agresta, a l’alçada de la Séquia i seguint les vies del tren que permeten el transport de la sal, que aflora en una de les zones més rellevants i espectaculars del Geoparc on poder observar estructures tectòniques, principals responsables d’aquest canvi en l’orografia. El fet que aquest aflorament d’uns 800 m vagi en paral·lel amb tota la infraestructura industrial i ferroviària i especialment al runam salí que hi ha a tocar de la Botjosa fa que l’atenció del caminant es centri cap a aquest costat del camí. En girar el cap a l’altre costat, cap a la muntanya, es pot veure un autèntic espectacle de plecs, falles, plecs fallats, encavalcaments, etc. a diferents escales i per a tots els gustos. Només per l’aspecte estètic ja val la pena anar-hi.
 
La falla no és una única fractura, sinó que és un conjunt complex de fractures i plecs que ocupen un aflorament de centenars de metres en direcció nord-sud, però d’una quinzena de quilòmetres en direcció est-oest, que s’observa des de Callús i fins a Horta d’Avinyó. Aquesta estructura tan complexa ha tingut un paper important en la conducció cap al subsòl d’aigües salinitzades que durant anys han generat importants problemes mediambientals. És un espai d’interès geològic del Geoparc i un punt molt freqüentat per geòlegs i estudiants des de fa molts anys.
 
Nom del paratge: Falla del Guix. 
Situació: Aquest aflorament és un gran talús d’uns 800 m de longitud que es troba seguint la via del tren, al sud de Sallent, i al marge dret del Llobregat. S’hi accedeix des del camí que puja al Cogulló, on hi ha un petit aparcament i un panell informatiu de la Séquia, a uns 600 m de l’inici de la pista que surt de la Botjosa. 
Situació geològica: Els materials que es poden observar totalment deformats i trencats en aquesta zona formen part de la Formació Artés, i es van formar a partir de sediments transportats o acumulats en rius i llacs que cobrien aqueta zona fa uns 33 milions d’anys. 
Procedència del nom: Entre els estrats de roca s’hi troben nivells de guix, que ocasionalment van ser explotats. 
Trets geològics: Aflorament de multitud de fractures i plecs molt espectaculars i fàcilment observables, de gran interès científic. 
Materials geològics: Les roques afectades són bàsicament gresos, lutites, calcàries i guixos. 
Edat de formació: El plegament i fracturació dels materials es produeix durant l’oligocè inferior. 
Curiositats: En aquest tram es pot veure la Séquia amb diferents aqüeductes i una mina. Al turó del Cogulló hi ha un poblat ibèric en un emplaçament estratègic immillorable.



Participació