Lluís Virós | Actualitzat el 26/05/2017

Casa Ferrer Granés

PATRIMONI CIUTADÀ. Quan passegem pel centre distrets pels aparadors, sovint no ens fixem en cases com aquestes dues dissenyades en paral·lel per l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa el 1.899, situades al carrer de la Canal i a la cantonada amb el carrer Nou. 
 Foto: Francesc Rubí


Són dos edificis d'habitatges de planta baixa i tres pisos d'alçada que l’arquitecte Oms va tractar de manera unitària en els elements decoratius i de manera diferenciada en les obertures, amb un llenguatge neoclàssic. Així, les façanes de les dues cases estan recobertes per un encoixinat de pedra que marca els carreus. A la casa número 26 (la que fa cantonada amb el carrer Nou) hi és de dalt a baix mentre que a la finca del número 24 només és als dos primers pisos i al tercer hi ha un estucat. Les cantonades i les pilastres estan formades per carreus de pedra. Les obertures dels balcons tenen els brancals, les llindes i els trencaaigües de pedra treballada. Els balcons estan fets amb llosanes senzilles i les seves baranes són de ferro colat. El tractament del tercer pis és diferent a cada edifici; el del número 24 té un seguit de finestres en forma de galeria mentre que el del número 26 disposa de balcons correguts com els de la primera planta. Pel que fa al coronament de les façanes, la casa que fa cantonada forma un capcer mentre que l’altre és pla. La composició de les façanes és clàssica i té alguns elements historicistes. La disposició de la tradicional botiga de llenceria de Rubí i Casals als baixos modifica la continuïtat del model seguit en la resta de la façana. 
 
El catàleg de Manresa protegeix el volum, l’aspecte exterior i els espais comuns de l'interior de l’edifici pel seu valor artístic, estilístic i històric. Es tracta d’un edifici que enriqueix el paisatge urbà i que s’integra en la tipologia de façanes pròpia del centre comercial de la ciutat.

 
PER SABER-NE MÉS:
 
- LACUESTA, Raquel, "Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins". Delegació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.