Les bases? Quines bases?

per El Pou, 24 d'abril de 2017 a les 12:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DES DE LA BUTACA D'EN VOLTAIRE. Per l'Homenot de la Pipa



Aquest març passat, Manresa va voler, i poder, celebrar els 125 anys de l’assemblea de  redacció de les Bases per a la Constitució Regional Catalana. Es pensava fer un acte lluït, i donades les circumstàncies –eufemisme del procés– envoltat d’una emoció i il·lusió compartides pels presents. L’acte es feia a la saló de sessions de l’Ajuntament i es va  omplir d’una gran gernació de persones vingudes d’arreu de Catalunya, era el dia 24 de març del 2017, 125 anys clavats! 
 
Alguna cosa va fallar, començant pel temps; una pluja fina, plovia bé pel que acostuma a ploure al nostre país, però en un mal moment; ningú a la plaça gran! Bé ningú no es veritat, unes desenes d’humans sota els porxos. La comitiva oficial sota els porxos també i ben atapeïts! Es va perdre una ocasió per demostrar que, pel bé del país, si cal mullar-se, doncs ens mullem, que això no porta conseqüències penals! A partir d’aquí toco d’oïdes, ja que no era a dins. Una petita enquesta entre diversos assistents i uns ocellets m'han relatat –això del relat queda bé en aquests temps– les seves percepcions. Una acte molt oficial, amb bona litúrgia però mancat de trempera. Molt eclèctic. Vaja, que la il·lusió i la joia no era el que es flairava en l’ambient. 
 
Per una vegada que Manresa podia estar a primera plana de l’actualitat catalana, no més de tres minuts mal comptats als noticiaris de d’àmbit català. Al carrer es va fer figa, moltes personalitats i poc poble. Una altra oportunitat perduda per situar-nos i que ens situïn en el món; Molt cor de Catalunya, però aquest cor no batega al ritme necessari i precís. Podria ser que, pel fet que no hi ha Unitat Coronària a la nostra ciutat, el batec del poble és feble. Sobretot si no es fa partícip de la festa a la ciutadania.

 
Molt clarificador l’article de "Regió7" amb les preguntes als clients del Frankfurt Les Bases –no cal donar les gràcies per la doble publicitat– sobre el seu coneixement del que són les Bases de Manresa: desconeixement gairebé absolut i quan l’encerten ho fan de resquitllada! Podríem extrapolar el grau de (des)coneixement a la resta dels ciutadans? Amb força seguretat fora així, encara que no sé si la població enquestada és representativa de la població general. Cal desconfiar de persones que s’abraonen a  beure cervesa en lloc del gran picapoll bagenc. 
 



Participació