Pere Culell | Actualitzat el 21/04/2017

Les olors de Manresa

 
Passejant pels carrers i places de Manresa es poden detectar diverses olors; algun dia en parlaré. No sé si us hi heu fixat, però, en una que es va sentint cada cop més: és l’olor de marihuana. Hi ha un interessant debat, encara no acabat, sobre el seu ús terapèutic. Però em refereixo a l’ús no terapèutic, al que alguns anomenen recreatiu. Tenim altres productes també addictius que fa temps que gaudeixen de més acceptació social, com per exemple l’alcohol i el tabac.
 
Les substàncies addictives sempre són un problema social i de salut. Afortunadament, la llei que ha aconseguit reduir el nombre de fumadors, i sobretot de fumadors passius, ha estat un èxit absolut. Tothom coneix els efectes negatius del tabac i la recomanació de no fumar pel seu alt poder addictiu. També es recomana no beure alcohol i, si se’n beu, que sigui en dosis acceptables per a la salut. L’alcohol pot provocar també greus disfuncions en les relacions entre persones que comparteixen feina o habitatge, i juntament amb el tabac, és un potent carcinogen.
 
La marihuana té el problema del seu comerç no regulat, tot i que s’estan obrint clubs d’usuaris. Aquest comerç ocult provoca diverses adulteracions o qualitats que es tradueixen en dosis ignorades i l’atractiu irresistible de transgredir, d’anar contra les regulacions. Però potser no s’està informant de forma correcta sobre els seus efectes secundaris. La majoria desapareixen a curt termini, però el consum abusiu pot provocar ansietat, depressió, psicosi, pànic, alteracions de la conducta i síndrome d’abstinència. Un estudi longitudinal fet a Nova Zelanda va demostrar que l’ús freqüent i persistent de marihuana, començat a l’adolescència, té una relació amb una pèrdua d’una mitjana de 8 punts de coeficient intel·lectual mesurat a l’edat adulta. També hi hauria degradació de la memòria per alteració de la informació processada al cervell. Aquest impacte més gran i a llarg termini de la marihuana en joves seria perquè el cervell dels joves continua creant noves connexions i madurant.
 
Tanmateix, el consum entre joves està molt estès i sovint els missatges institucionals, sobretot els més alarmistes, estan totalment desacreditats entre ells. Materials preventius endegats ja fa temps com el "Que ruli..." o accions nocturnes amb joves mediadors semblarien accions més adients. 
 

Navega per les etiquetes

alcoholmarihuanatabacfumarOPINIÓ

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.