Les Muntanyes Russes

per Josep M. Mata-Perelló / Ferran Climent Costa (Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central), 10 d'abril de 2017 a les 10:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INDRETS. En la majoria de recorreguts que es fan pel territori és fàcil que s’acabi desviant l’atenció cap als elements costaners de l’antic mar del Paleogen. És normal, ja que són els relleus magnífics de Montserrat i el Montcau, antics ventalls deltaics, que defineixen la silueta en l’horitzó al sud del Geoparc. 

En canvi, l’indret en qüestió representa un lloc ben diferent, on la influència d’aquests rius i deltes deixa pas progressivament al gran protagonista d’aquella època, el mar. En les zones més allunyades de la costa, més profundes, la sedimentació en condicions normals és molt més pausada, amb partícules molt petites que necessiten del seu temps i alguns processos físics i químics per anar-se assentant sobre el sòl marí. Amb el temps, però, són capaces d’acumular-se-n’hi fins a centenars de metres. En el cas de les Muntanyes Russes, es tracta de les margues grises blavoses, unes lutites amb un alt contingut en carbonat de calci, que es van anar dipositant a les profunditats marines durant uns quants milions d’anys. 
 
El mar ocupava una extensió molt més gran que la que es veu en aquest indret i per tant, si s’observa el paisatge amb atenció, un pot arribar a seguir-ne les pistes i identificar la presència d’aquestes roques en altres punts del Geoparc, alhora que s’imagina l’abast d’aquell mar, i com era aquesta terra fa milions d’anys. A part de l’entorn de Sant Vicenç, les trobem a Castellgalí, Artés, Calders, Marganell i més enllà, a la conca d’Igualada i la Plana de Vic. Aquest era un mar amb vegetació costanera tropical amb manglars, palmeres... amb una vida exuberant, amb taurons, tortugues, sirènids i gran multitud de bivalves, gasteròpodes, coralls, equinoderms i una gran quantitat de foraminífers, com els Nummulits, que són autèntics formadors de roca. Multitud d’exemplars d’aquests fòssils es poden veure al Museu de Geologia Valentí Masachs. El paratge de les Muntanyes Russes és un espai d’interès geològic catalogat pel Geoparc de la Catalunya Central, i és considerat de gran importància. A causa de la fragilitat de l’indret, on la roca es disgrega molt fàcilment amb el pas de les persones, la pressió urbanística que ha patit fa que sigui necessari conscienciar al visitant que n’ha de fer un ús molt respectuós.

 

 
  • Nom del paratge: Les Muntanyes Russes.
  • Situació: Cal sortir del barri de la Farinera de Sant Vicenç de Castellet, prendre el carrer del camí de Can Xesc en direcció oest, tot resseguint la riera de Castellet ben bé un quilòmetre. Un cop allà, cal mirar al marge dret de la riera.
  • Situació geològica: Els sediments que conformen aquest paratge pertanyen a la Formació Igualada i s’interpreten com a sediments de prodelta o ambients marins més profunds.
  • Procedència del nom: Sembla que eren com una atracció per als infants del poble, que hi anaven a jugar.
  • Trets geològics: Es tracta d’una extensió d’unes 13 hectàrees d’una gran potència de margues on són característics els xaragalls que incideixen fortament com a resultat de la gran erosió que l’aigua ocasiona sobre els materials.
  • Materials geològics: Principalment margues fossilíferes de color gris blavós, amb molt pocs nivells de calcària o de gres intercalats.
  • Edat de formació: Eocè, d’edat bartoniana, fa al voltant d’uns 38 milions d’anys.
  • Curiositats: Aquestes roques lutítiques, tot i que es meteoritzen molt fàcilment amb el contacte amb els agents meteorològics, són molt impermeables, cosa que dificulta la vegetació. 



Participació