El patriota Joan B. Cendrós

per Jordi Sardans , 7 d'abril de 2017 a les 14:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El darrer llibre de Genís Sinca, "El cavaller Floïd", és a dir, la biografia de Joan B. Cendrós va ser presentada a Manresa el passat 23 de març, a l’Espai Plana de l’Om, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, l’autor, i Laura Cendrós, la filla petita del biografiat. El llibre, amè i escrit amb tècnica novel·lística, acaba amb la frase: «He estat feliç al meu país, perquè poder lluitar pel país propi és un plaer dels déus». Joan Baptista Cendrós és un personatge encara desconegut que va viure una vida apassionada, gairebé de pel·lícula, que se la va jugar sota el franquisme tant com va poder. Convençut que els franquistes perseguien el genocidi dels catalans va actuar com a patriota. Va ser un mecenes que va decidir convertir-se en activista amb l’objectiu fonamental de garantir la supervivència de la cultura catalana enfront de la Dictadura. 
 
A Sinca li ha fascinat tant la història d’aquest personatge que va estar quatre anys més dels previstos per acabar-la. Amb la revolució cosmètica de Floïd, Cendrós es converteix en un milionari amb dòlars, que ho inverteix en la recuperació intel·lectual de la cultura catalana. Creador del Premi Sant Jordi, promotor d’Òmnium Cultural, compra l’editorial Proa, amb la col·lecció A tot vent, de Perpinyà, i la repatria a Barcelona. Es converteix en editor i fitxa Joan Oliver de director literari, i Lluís Permanyer i Josep M. Ainaud de Lasarte per tirar endavant els projectes. Patrocina el concert de Raimon a París el 1966. S’implica a Banca Catalana, crea la Gran Enciclopèdia Catalana i el teatre Romea. Fa els actes de mecenatge amb vehemència pel seu país. Sinca considera que tenia un caràcter volcànic i difícil, era excèntric, creatiu i un gran publicista, que estava orgullós de ser com era. El llibre conté més de 60 entrevistes i algunes d’elles demostren que en entrar en contacte amb Cercós, s’hi apassionaven. També va cercar gent per poder ensenyar català a l’escola, esmerçant-hi una fortuna, per aturar, com deia, aquells que «ens estan aniquilant». Preguntada Laura Cendrós per Genís Sinca sobre com viuria el seu pare la situació actual, la seva resposta és compartida per força gent: «Ara mateix, estaria empipat per tal com va el procés independentista. Hi ha hagut moments molt bons, però ens falla el lideratge. Diria que continuem sent una colònia espanyola i hem de poder ser un país normal».

 
Arxivat a:
Opinió, OPINIÓ
Participació