Antoni Daura | Actualitzat el 31/03/2017

Nous aires al Centre Històric de Manresa

 
A principis de març l’Ajuntament va fer un primer balanç de la feina feta el darrer any pel comissionat, liderat per Adam Majó, encarregat de donar vida al Centre Històric, altrament també conegut com a Barri Vell o Antic. No caldria dir que el fet de disposar d’una persona que coordini totes les accions en un espai estratègic i sensible de la ciutat era una necessitat indispensable i inajornable. Primerament perquè fins aleshores, i més enllà d’actuacions puntuals empeses a través de la societat municipal Fòrum, no hi havia una coordinació general que agrupés totes les necessitats del barri: urbanístiques, comercials, immobiliàries... De manera que les actuacions potser no tenien realment una visió transversal. En aquesta compareixença pública per donar fe del primer any de recorregut del comissionat abans esmentat es va fer especial èmfasi a l’hora de reconèixer, segons va recollir la premsa, que l’habitatge és el principal problema a resoldre amb la idea i la voluntat de portar gent i, doncs, activitat quotidiana en aquest sector de la ciutat.
 
És un fet que és bo reconèixer, com també les mancances econòmiques que fan difícil actuacions potents, tant per part de l’administració pública –encara molt endeutada i mal finançada– com per la part privada, que després d’uns anys de forta activitat, es va enfonsar i tot just ara comença a treure discretament i modestament el nas. Dit això, també cal reconèixer com a positives diverses accions comercials per part dels botiguers de la zona. En aquest àmbit cal donar-hi tot el suport i mirar d’arreglar racons malgirbats i embellir les façanes on hi ha massa botigues tancades a fi de que la passejada hi sigui agradable. Amb el benentès que la regidoria de Comerç tampoc hauria de perdre de vista que és tota la ciutat la que s’ha de posicionar, no només un barri objectivament necessitat.

Els nuclis històrics, d’arrel medieval, són els que al nostre país donen la imatge i la idiosincràsia  de les nostres viles. És per això que l’actuació ha de ser molt precisa i quirúrgica. Ara que s’anuncien diverses actuacions contundents, com enderrocar algunes illes senceres de cases en mal estat i esponjar, doncs, la trama urbana voldria reiterar l’interès en documentar i conservar –si es pot, al mateix lloc  o integrats a la nova edificació– diversos elements, com poden ser els de forja, inscripcions, antics arcs i finestrals, etc. que donen fe d’un patrimoni arquitectònic que conforma la nostra memòria i és, de fet, el pòsit de la història de la nostra ciutat. Igualment interessant seria potenciar els panells informatius que expliquin edificacions i espais. Els pocs que hi ha ara són clarament insuficients i es limiten als elements patrimonials més destacats, però crec que s’hauria de fer extensible als que no ho són tant, però que també, a partir d’una realitat passada, ens permeten entendre el present.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Antoni DauraManresa, 1961. Historiador i arqueòleg de formació, avui dia exerceix professionalment de llibreter. Ha estat president del Centre d’Estudis del Bages i del Gremi de Llibreters de Catalunya. Actualment és vicepresident de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC) i del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.