Ferran Climent Costa / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc de la Catalunya Central) | Actualitzat el 08/03/2017

Les Flandes (Piera)

INDRETS. Pels voltants de Piera, al SW del seu nucli principal, també molt a prop del Bedorc, al mateix municipi de la comarca d’Anoia (Catalunya Central), en bona part dintre de la denominada Depressió del Penedès, hi ha un paratge força interessant, situat sobre uns afloraments argilosos, d’una gran bellesa, per on es conjuguen les formes geològiques (de tonalitats ocres) i les vegetals (de color verd), que donen lloc a una esvelta simfonia cromàtica. 


Efectivament, en aquesta zona s´han preservat uns interessants afloraments argilosos, que s´han aconseguit salvar de la voracitat de les empreses argileres que hi ha pels voltants de Piera. Sobre aquestes roques, l’erosió ha esculpit unes capricioses formes, enormement esveltes, entre les quals creix la vegetació. Geològicament constitueix una estructura força simple. Es tracta d´un sector de l'anomenada Depressió Prelitoral Catalana, dintre del Sistema Mediterrani (o Serralades Catalanes). Precisament, aquesta depressió es situa entre les dues serralades que recorren les terres catalanes des del NE al SW, ran de costa, gairebé des del Gironès al Montsià. Doncs, be, entre les dues es situa aquesta depressió, que també es coneix amb el nom de Depressió del Vallès–Penedès (tot i que el més correcte seria Depressió de la Selva-Vallès–Penedès–Camp). Dintre d’aquesta depressió, pels voltants de Piera, hi ha uns nivells argilosos del Miocè. D’una edat molt recent, de gairebé d’uns 5 o 6 milions d’anys d’antiguitat. Aquests materials s’han format a partir de l’erosió de les pissarres (llicorelles) de l’ordovicià properes, d’uns 450 milions d’anys d’antiguitat. Aquesta erosió ha donat lloc a unes argiles molt pures, molt recercades per les empreses argileres. Tot i així, en aquest indret s´ha aconseguit conservar un reducte d’aquestes argiles, enormement plàstiques. 
 
 
  • Nom del paratge: Les Flandes.
  • Situació: Terme municipal de Piera, entre la capçalera del municipi i el nucli del Bedorc, a la dreta de la carretera de Piera a Sant Sadurní d’Anoia, a ponent.
  • Situació geològica: Dintre de la Depressió Prelitoral Catalana, en concret dintre de la Depressió del Penedès. El paratge es troba envoltat per part de la Serralada Prelitoral Catalana, en bona part per la Serra de la Fembra Morta i pels relleus de Vallbona d’Anoia.
  • Importància geològica: Un element molt ostensible dintre de la comarca d’Anoia. És un indret on l’erosió de les aigües ha deixat al descobert un impressionant paisatge argilós, que l’han anat modelant a poc a poc, en uns tres milions d´anys. L’espectacularitat de les formes d’erosió ha motivat que es compari amb els marges del gran canyó del Colorado, tot i que creiem que no hi ha gaire similitud geològica. Nosaltres, per les seves tonalitats i formes, els compararíem més aviat amb el passatge de les Mèdules del Bierzo.
  • Materials geològics: Són fonamentalment unes argiles continentals, molt pures.
  • Edat de formació:  Les argiles pertanyen al Miocè Superior. Tenen una edat aproximada d’uns 5 o 6 milions d’anys.
  • Curiositats: Fa uns anys es va intentar explotar aquestes argiles com a matèria primera per a una fàbrica de ceràmica. Afortunadament es va abandonar el projecte, que ara seria impossible.  
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.