Víctimes del maniqueisme

per Pere Culell, 19 de febrer de 2017 a les 10:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Amb la reactivació dels moviments socials, s’ha posat de nou els polítics en el punt de mira. Són la causa de tots els mals? Ens representen? De fet, Podemos neix una mica del moviment 15-M, culpabilitzant la resta de partits de no representar la ciutadania. La democràcia participativa és un bon sistema per governar, i la integració en el sistema, de partits nous, o que abans només participaven en les eleccions municipals, ho confirmaria. És cert que hi ha una minoria de persones molt actives que no creuen en els partits, encara que siguin dels nous, i plantegen un canvi de paradigma que es basaria en la participació de la ciutadania per assembles de barris, sense participar en eleccions.
 
Aquesta reflexió la faig arran del concert per a les persones refugiades del dissabte 11 de febrer al Palau Sant Jordi, quan van convidar polítics catalans a la llotja per raons de seguretat i després se’ls va retreure que hi fossin. O quan semblava que Catalunya no acull ni vol acollir refugiats, quan estem fent mans i mànigues per fer-ho. De fet, la Unió Europea ha destinat fons als estats, que tenen les competències per acollir refugiats i són aquests qui han de treballar activament per resoldre una situació que es repeteix periòdicament i que ara ha arribat a magnituds dramàtiques. També em va venir al cap la ja oblidada guerra dels Balcans, amb genocidis i persecucions inhumanes. I també vaig pensar que ningú parlava que hi ha guerra a Síria, que algú hi ven armes i que algú els bombardeja i assassina com a causa principal del drama humanitari.

 
Als matins de TV3, Marta Rovira recordava que l’estat espanyol ha rebut 3.500 milions d’euros dels fons europeus i n’ha donat zero a Catalunya. Efectivament, estem acollint en contra de la voluntat de l’estat espanyol. Hem fet plans d’acollida i de mentors, pioners a l’estat. Hi hem posat recursos econòmics. Tenim refugiats a Manresa, Berga... Mentrestant, l’estat espanyol, que parla sempre d’acomplir la llei (només quan li convé), col·lecciona 14 sentències en contra, per no transferir els fons europeus a Catalunya, que sí que té voluntat d’acollir. Siguem seriosos: nosaltres sí que acollim, i més que ho farem, tot i els impediments que hi posa, com sempre, l’estat espanyol. 
 



Participació