Des de Darmstadt

per Robert Guilanyà, 21 de febrer de 2017 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
D'AQUÍ I D'ALLÀ. Fa sis anys que la meva parella i jo vam decidir deixar França per començar una nova aventura a Alemanya. La nostra destinació era Darmstadt, una ciutat de 150.000 habitants situada al sud de Frankfurt. 

Celebrant l'Oktoberfest a Munic



Darmstadt, o ciutat de l’intestí en català, és seu de grans centres farmacèutics com la Merck o Röhm i centres de tecnologia com l’accelerador de partícules GSI, el qual va descobrir elements com el Darmstadtium, Hassium o Bohrium entre d’altres. També és seu dels centres d’operacions espacials EUMETSAT, que per exemple controla el satèl·lit Meteosat, i el centre d’operacions de l’Agència Espacial Europea (ESOC), que controla un gran nombre de satèl·lits orbitant la Terra i altres cossos del sistema solar. Vam venir-hi perquè vaig aconseguir una feina a l’ESOC com a enginyer de dinàmica de vol per a totes les missions interplanetàries de l’Agencia Espacial Europea (ESA). La meva tasca consistia a preparar les maniobres necessàries per controlar els satèl·lits. He treballat en diferents missions com la Venus Express, un satèl·lit que estava a Venus; la Mars Express. un satèl·lit que orbita Mart, Herschel, Planck, Gaia i Lisa Pathfinder, diferents telescopis espacials que estan orbitant els punts de Lagrange (punts del sistema solar on les forces gravitacionals del Sol i la Terra queden compensades i el satèl·lit es queda de forma estacionària en aquest punt)... 
 
Ara bé, la major part del temps he estat treballant en la missió Rosetta i ExoMars 2016. Rosetta és una sonda espacial que va orbitar el cometa Churyumov-Gerasimenko en busca de l’origen de la vida a la Terra. Va ser la primera vegada a la història que una sonda feta per l’home orbitava un cometa. No va ser gens fàcil. La gravetat del cometa era molt petita (una persona de 100 kg al cometa pesa igual que un objecte de 10 g a la Terra) i el cometa expulsava una gran quantitat de gas, sobretot quan estava a prop del Sol, així que les operacions eren ben complicades. Sempre havíem de trobar un balanç entre apropar-se al màxim al cometa per poder recollir dades de ben a prop i tenir les millors fotografies, i mantenir la seguretat del satèl·lit. La sonda Rosetta tenia un mòdul d’aterratge anomenat Philae. Vaig tenir la sort de participar en el disseny de la trajectòria d’aterratge i de les operacions el dia en què, per primera vegada a la història, l’home va aconseguir aterrar en un cometa. ExoMars 2016 és una missió composta per un mòdul per provar la tecnologia d’aterratge a Mart, anomenat Schiaparelli, i un satèl·lit (TGO) per orbitar el planeta, investigar els gasos de l’atmosfera marciana i identificar si tenen o no origen biològic. La meva tasca és la de coordinar l’equip de dinàmica de vol. En altres paraules, dirigir l’equip que pilota el satèl·lit, des que surt de la Terra fins que arriba a Mart i, un cop a Mart, fer totes les maniobres perquè Schiaparelli aterri al lloc desitjat i el TGO arribi a l’òrbita de ciència al voltant del planeta roig. El dia 19 d’octubre passat el TGO va arribar a Mart de manera impecable, però malauradament, tot i que el mòdul Schiaparelli va aterrar a 5,4 km del punt desitjat, problemes amb l’autonomia de bord van fer que no frenés correctament a pocs quilòmetres de la superfície i va acabar col·lidint contra Mart. Tot i així, es van poder agafar dades durant l’entrada a l’atmosfera. 
 
Tornant a la Terra i a Alemanya, una de les millors experiències d’aquest país són els festivals al carrer. Per a cada època de l’any n’hi ha un. Des dels típics mercats de Nadal, al famós Oktoberfest, passant pel festival del vi, de la patata o de la ceba, entre molts d’altres. Tots són molt recomanables. Si viatgeu a Alemanya i teniu algun festival a prop vostre, us recomano que hi aneu i conegueu la cultura del Currywurst o del Bratwurst mit Pommes i una bona cervesa de mig litre.


 European Space Operations Center (ESOC)
 
Robert Guilanyà treballa a l’European Space Operations Center, de l’Agència Espacial Europea, a Darmstadt (Alemanya)
 



Participació