Inauguració del monument als iniciadors de la Sèquia (1977)

per Mireia Vila, 13 de febrer de 2017 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El diumenge 20 de febrer de 1977, dins de la Festa de la Llum, es va inaugurar el monument de la Ben Plantada. 
 Foto: Antoni Quintana


L’escultura era obra de l’olotí Josep Clarà (1878-1958) i està considerada un notable exponent del noucentisme, no només per la factura clàssica, sinó també per l’equilibri, la forma nítida i la qualitat tècnica que assolí Clarà en l’execució. Havia estat comprada l’any 1958 per les juntes de la Sèquia i d’Aigües Potables de Manresa, pel preu de 250.000 pessetes. La intenció era homenatjar els iniciadors de la Sèquia, és a dir, els consellers manresans que l’any 1339 van endegar-ne el projecte de construcció. 
 
La idea de mostrar públicament aquella noia nua, però, no va agradar tothom, ja que es considerava que ofenia la moral. Les queixes del sector eclesiàstic van fer avortar el projecte i l’obra es va retirar de l’exposició pública. El dibuixant Joan Vilanova es va sumar al rebombori i va fer figurar en la seva Auca de la Llum dues vinyetes que ironitzaven sobre aquesta decisió. L’Auca es va incloure en el programa de les Festes de la Llum de 1959 i així és com va anar a parar a mans del bisbe de Vic, Ramon Masnou, que no va tardar a expressar la profunda decepció per la polèmica. En una carta adreçada als administradors de la festa, el bisbe qualificà d’"immodesta" l’escultura de la Ben Plantada.
 
Després de passar anys "castigada" en un magatzem de la Cambra de Comerç, a principis dels anys setanta va ser recuperada per l’alcalde Ramon Soldevila, que la va fer posar al vestíbul de l’Ajuntament. Encara van haver de passar uns anys i la mort del dictador perquè fos col·locada al lloc per al qual havia estat adquirida en un inici: la plaça de la Bonavista. L’arranjament de l’entorn, amb la placeta i la piscina que l’envolten, fou projectat per Miquel Rigola Vilarjoan, que juntament amb l’empresa Eyssa havia guanyat el concurs per a l’ execució. 

 
L’alcalde Ramon Roqueta –al centre, amb abric negre llarg– va presidir la inauguració amb un discurs d’elogi als avantpassats que havien fet arribar l’aigua i la prosperitat. L’acompanyaven el jutge de Primera Instància i Instrucció, Joaquín José Ortiz Blasco –a la seva dreta– i el cap local del "Movimiento", Pere Carreras Roca –a la seva esquerra–, entre d’altres autoritats. La Festa de la Llum de l’any 1977 pretenia recuperar el vincle entre els fets religiosos de la llum i l’origen civil de la Sèquia, bo i reivindicant-ne el valor com a patrimoni ciutadà. Es feia ressò d’aquesta intenció l’anagrama instal·lat al parc de l’Agulla, un espai també inaugurat aquell any. 
 



Participació