Pressupostos o eleccions

per Pere Culell, 22 de gener de 2017 a les 08:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Diu Puigdemont: «L'any 2017 no és un any convencional o corrent, és l’any en què acaba un procés, certament, i comença una era: l'era d'una Catalunya lliure». En el pla de declaracions públiques, les CUP i Govern consideren inqüestionable tant el referèndum com el procés constituent i el rescat social. Pel que fa a aquest últim, Junqueras ha recordat, un cop més, que els pressupostos del 2017 són els més socials de la història. Tot i que l’ofec econòmic del govern del PP persisteix implacable, i la crisi econòmica no ha desaparegut del tot, el 74.7% del total dels pressupostos es destina a partides socials, el percentatge més alt de la història. De fet, el 77% de la nova despesa va a parar a Educació, Sanitat i Serveis Socials, sent els departaments de Salut i d’Ensenyament els que més creixen. Junqueras ha criticat el repartiment dels objectius de dèficit (0.6% del PIB del 2017 per a les autonomies) i també el càlcul a la baixa de les bestretes de l’Estat a Catalunya. 
 
Els partits oposats a la independència, bàsicament els d’esquerra, critiquen la manca d’inversió en temes socials. També proposen augmentar els pressupostos amb 500 o 800 milions més, acusant el govern de manca de sensibilitat social. Mai és suficient el pressupost dedicat a temes socials mentre hi hagi gent que pateix, però és cert que tenim els ingressos que tenim. Més aviat crec que, com que costa tant oposar-se al referèndum des del punt de vista democràtic, només els queda atacar el govern pel flanc social. Com si la deslleialtat i guerra econòmica que practica el govern del PP no ens impedís justament això: dedicar-hi més recursos. És com quan critiquen la corrupció i el cas dels Pujol; com si no volguéssim la República justament per això: per construir un país més net, transparent, just i social; lluita que no sembla interessar gaire al govern estatal.

 
Estem en la mateixa situació que en la discussió sobre els pressupostos del 2016. Si per partidisme perdéssim l’oportunitat d’aprovar uns pressupostos que ens permetrien créixer en despesa social i preparar la nova República catalana, la nostra ciutadania perdria una oportunitat única. Crec que no ens ho podem permetre. Però el Parlament decidirà. 
 
Parlament de Catalunya Foto: Job Vermeulen



Participació