Lluís Virós | Actualitzat el 29/12/2016

Centre Cultural de les Congregacions Marianes

PATRIMONI CIUTADÀ. El catàleg de Manresa incorpora aquest edifici, que formava part del centre cultural de les Congregacions Marianes, amb la casa del costat. Està situat al carrer de la Mel i és d’estil neoclàssic tradicional. 
Es va construir al segle XIX, començat el 1848 i acabat al final de segle. És un edifici públic d’ús recreatiu, entre mitgeres i amb dos cossos, el de l’esquerra de planta baixa i el de la dreta amb un pis més. La façana, amb una composició austera i elegant, té tres obertures per planta ben alineades: a la planta baixa amb tres finestres enreixades i a la primera amb dues finestres i un balcó al mig amb baranes de ferro forjat. El tractament del mur és d’arrebossat pintat mentre que la línia d’imposta, les llindes, el sòcol i el primer tram dels brancals estan remarcats en color de pedra clar. La façana està coronada amb una cornisa motllurada i la coberta és una teulada a tres vessants. El catàleg protegeix l’estructura de l'edifici i la tipologia de la façana; és a dir, la composició i ritme de les obertures, i també la resta d'elements ornamentals d'estil neoclàssic tradicional. 
 
Un altre motiu de la protecció és la vinculació de l'edifici als moviments culturals de la ciutat. Les Congregacions eren una entitat religiosa organitzada pels jesuïtes i orientada a l’evangelització del jovent, que tenia locals per a l’esbarjo com aquest, en el qual hi havia una sala de cinema i teatre. Es va utilitzar des d’abans de la República fins al 1960, quan l’activitat es va traslladar a la sala Loiola, amb un aforament més gran.
 
Foto: Francesc Rubí

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.