Creixia la immigració magribina

per Jaume Puig, 27 de desembre de 2016 a les 11:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS. La presència de ciutadans d’origen àrab s’havia incrementat considerablement. Els manresans havien rebut aquest nou grup d’immigrants amb el recel d’allò que els era estrany o desconegut i els nouvinguts formaven una comunitat que s’havia establert majoritàriament al barri vell.
 


El reportatge central, elaborat per Lídia Gilabert i Alba Gros, recollia que segons el cens de 1991, a Manresa hi vivien 282 àrabs (116 més que quatre anys enrere). Un dels punts més importants de trobada d’una comunitat que conservava molt les tradicions era la mesquita, que llavors estava situada en un pis vell al carrer de Cantarell. Altres punts de reunió eren el bar La Baixada, a la baixada dels Drets, i el del carrer de les Piques. Les queixes que manifestava la població àrab a la revista eren sobretot de les mostres de racisme que rebien, sobretot els més joves.

Grup de musulmans pregant a la mesquita del carrer de Cantarell


Polèmica pel poliesportiu de la Sagrada Família
 
En un reportatge de Mius Jordà i Àngels Masats, es recollia la polèmica generada al barri de la Sagrada Família, on es preveia la instal·lació d’un poliesportiu. El fet insòlit era que aquesta pista havia de ser construïda sobre un pàrquing de propietat privada, al carrer de la Trieta, cantonada amb el carrer de Sant Cristòfol. L’associació de veïns no veia clara la situació de l’equipament, malgrat que l’Ajuntament assegurava que el tracte amb els propietaris del pàrquing era ferm.


S’adjudicava el pàrquing de la Porxada
 
El dia 9 de novembre, dins del cicle de Musibloc, el cantant Raimon es retrobava amb el públic manresà al cap de molts anys d’absència dels escenaris de la ciutat. La revista també es feia ressò de l’adjudicació el dia 12 a l’empresa ACSA de la construcció de l’aparcament per a 386 places a l’espai on s’havia d’ubicar la plaça Porxada. El dia 15, amb una conferència del professor Joan Veny, es lliuraven a la Plana de l’Om els premis d’investigació Oms i de Prat, convocats per Caixa Manresa. I el dia 24 arribava puntual la fira de Sant Andreu.

 
Vida social
 
Des de feia uns mesos, la revista havia encetat la nova secció Vida social i aquell mes recollia la notícia del lliurament de la medalla de bronze de la ciutat a Ignasi Torras, com a reconeixement per la seva tasca durant 25 anys en la direcció de la Capella de Música de la Seu. La secció també es feia ressò de la tornada a Manresa de l’animador Lluís Pinyot, després d’una estada a Costa d’Ivori, on havia treballat per a l’organització cooperant Món 3; de la concessió d’un premi Lacetània a un relat d’Àngels Fusté, llavors membre de l’equip de redacció de la publicació, i de l’obertura d’una exposició del dibuixant Manel Fontdevila a la llibreria de còmics 2 de Piques.
 




Participació