Els joves adoptaven noves estètiques

per Jaume Puig, 25 de gener de 2017 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS. Durant els anys noranta, la crisi havia repercutit en el fenomen de les tribus urbanes. Quedaven pocs joves que es definissin com a punks, rockers o heavys, i menys encara hippys, però proliferaven els patrons estètics i uns determinats hàbits de consum.


El reportatge central, elaborat per Josep Tomàs, es fixava sobretot en les modes i els gustos musicals del moment. Entre d’altres, s’entrevistava el jove Javier, anomenat "Mazinguer", que havia passat de considerar-se punk a ser el cap visible dels grups fatxes de la ciutat, encara que ell negava que fos nazi i argumentava que duia l’esvàstica només per provocar. Altres grups d’entrevistats eren antics heavys o trashers, que explicaven que no es volien posar etiquetes, tot i la seva afició per les Harley-Davidson. La tribu més consolidada, els skins, estaven dividits generacionalment entre els de més de 25 anys, de tendència neonazi, i els més joves, que es definien d’esquerres. L’última novetat discotequera era la festa màquina i els elements definidors dels joves que la seguien eren els horaris de les discoteques que freqüentaven –començaven a les set del matí i acabaven a la nit de l’endemà–, a Mataró o Barcelona, entre d’altres llocs. El reportatge acabava amb una entrevista als integrants del grup Escabetxina, seguidors del que anomenaven cultura alternativa.
 
 
El grup Escabetxina distribuIa material de cultura alternativa Foto: Francesc Rubí


Problemes de l’equip dels Bagmonts
 
En un reportatge de Ricard Oliva, es parlava de les dificultats de l’equip de futbol americà Bagmonts –encadenament de les paraules Bages i Montserrat–, que s’havia creat el febrer del 1991. Des de feia un any els problemes per poder jugar a Manresa eren persistents. Havien de fer-hor en un terreny de gespa i havien estat refusats pel Centre d’Esports Manresa i el Club Atlètic Manresa. El president del club, Josep Lluís Martínez, explicava els problemes de l’equip, que havia optat per la professionalitat, però havia d’iniciar temporada sense terreny de joc propi.
 

Desfilada de consellers
 
El dia 2 de desembre, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Joan Vallvé, inaugurava el nou escorxador comarcal al polígon de Bufalvent. El dia 8, obria la sisena edició d’ExpoNeu i el dia 11 el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Molins, inaugurava l’exposició "Construïm Catalunya, construïm benestar", en un gran envelat al Passeig. Finalment, el dia 20, el conseller de Governació, Josep Gomis, inaugurava la sisena edició del Campi qui Jugui.
 

Vida social
 
La secció "Vida social" del mes es feia ressò de la sortida al carrer del primer número de la revista manresana "Solc", publicada pel Rotary Club de Manresa-Bages. D’altra banda s’hi podia llegir que la discogràfica Picap havia editat el disc "Foteu-li canya!", amb temes de diferents grups de rock català, entre els quals els manresans Nakki i Fabius Cata.
 



Participació