Lluís Virós | Actualitzat el 25/11/2016

Casa Gomis

PATRIMONI CIUTADÀ. Acostumats a passejar pel carrer del Born mirant aparadors, sovint ens passen desapercebuts alguns edificis com la casa Gomis, que té una estructura del segle XVIII, però que es va reformar el 1911 per dotar-lo d’una estètica modernista. 
Foto: Francesc Rubí

Es tracta d’una casa entre mitgeres amb una façana de composició clàssica i senyorial, acabada amb una factura modernista gràcies a les formes sinuoses dels balcons. Alguns dels elements decoratius són de factura clàssica pròpia del segle XVIII, com les mènsules de sota els balcons i la gran cornisa; mentre que altres elements són modernistes de principi del segle XX com els estucs, el disseny de les fusteries i persianes de llibret i les baranes de serralleria amb els elements de reforç fets en ferro forjat. La casa té planta baixa i tres pisos amb una reducció progressiva en l'alçada de cada nivell. Els baixos han estat totalment reformats, tot i que això no impedeix valorar la composició general de la façana, en la qual destaquen els balcons correguts, que van disminuint de mida en els pisos més alts. Cal destacar la diferenciació entre el tractament del baixos, amb un arrebossat que marca un senzill carreuat; del pla general de la façana amb esgrafiats repetitius d'inspiració vegetal. L’edifici es va restaurar cap a la dècada de 1980, tot recuperant els esgrafiats de la façana.
 
El catàleg de Manresa protegeix la volumetria i l'aspecte exterior de l'edifici, i també els espais comuns de l'interior. S’ha incorporat en el catàleg per la importància històrica i artística, a més de ser un referent remarcable del carrer del Born. 
 
Els seus propietaris, els Gomis, a partir del segle XIX foren els principals socis de la primera empresa d’electricitat de Manresa, l’Anònima, i de la colònia Gomis de Monistrol de Montserrat.
 

Navega per les etiquetes

PATRIMONI CIUTADÀmodernismeBorn

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.