La Manresa universitària (i 2)

per El Pou, 9 de novembre de 2016 a les 12:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DES DE LA BUTACA D'EN VOLTAIRE.  Per l'Homenot de la Pipa
Ja m’ho semblava que la Manresa universitària continuaria. En primer lloc voldria demanar disculpes per si he pogut molestar alguna persona o faltar a la veritat en la darrera astracanada del mes d’octubre passat d’aquest homenot… Explico el que vaig fer per escriure el que vaig escriure envers la pàgina web comentada. Una vegada trobat el pare cercador google, poso les següents paraules: «universitat Vic Catalunya central» i em va enviar a l’adreça www.uvic-ucc.cat com a primera opció de totes. És ben cert que de les onze opcions que surten a la primera pàgina, com a quarta opció surt la de UManresa, amb la seva web: www.umanresa.cat, totes les altres opcions porten al web de Universitat de Vic-Catalunya central que vaig fer servir per als meus comentaris. Demano disculpes, només volia posar de manifest, que qualsevol persona interessada pels estudis oferts al Campus Manresa, i sobretot de fora de les nostres contrades, se li pot fer força dificultós trobar la identitat i la importància del Campus Manresa;  a partir d’ara farem pedagogia en el sentit de per on buscar i trobar el campus Manresa. Ai las! Un excés de manresanisme per part meva. Aquesta butaca i més la persona que l’ocupa s’estima Manresa. Massa?
 
Res no em faria més feliç que el fet que tota l’experiència universitària acumulada de Manresa, exercida des de diferents institucions, tingués la visibilitat que es mereix. M’agrada recordar el concepte d’universitat com una comunitat de professors i acadèmics i institució, generadora del saber. Ja fa anys, al segle VI, cap l’any 533, en el "Digest" de Justinià, la "Universitas" tenia el significat d’una agrupació, corporació, gremi, comunitat, col·legi, societat, que per defensar en comú els seus interessos constituïen una comunitat jurídica. És aquí on plora la criatura. Té Manresa, com a ciutat, un projecte Universitari comú? Un pla estratègic a mig i llarg termini? Hem d’anar a remolc del veí del costat? Sempre és més fàcil discutir amb el veí del mateix replà que amb el de l’àtic. Les diferents institucions (de tota mena) estan representades de manera suficient (em refereixo a llocs de representació i  no a la dignitat de les persones), en aquest projecte? Segurament vam arribar a un projecte ja establert, i amb un camí ja iniciat, fet que ens ho posa més complicat. Amb el cor a la mà, escric una reflexió que potser no reflecteix exactament el que passa. Cal recordar «...interessos comuns ...comunitat jurídica». Doncs, a treballar per decidir i influir en aquesta comunitat, sense perdre cap peça de roba en cada bugada.



Participació