Trenta professionals treballaven per la salut mental

per Jaume Puig, 24 d'octubre de 2016 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS. Una trentena de professionals, entre psiquiatres i psicòlegs, treballaven en centres públics i consultoris privats per millorar la salut mental de la gent de la comarca. L’atenció psicològica ja era assumida per molts malalts com un suport útil en el seu trastorn.

En el reportatge central del mes, Àngels Fusté, Lídia Gilabert i Joan Morros parlaven amb malalts mentals, que explicaven de manera anònima els seus casos, sovint greus. Hi parlaven també els psiquiatres Bonet, Olivares i Lupresti, les psicòlogues Lluïsa Batlle i Rosa Carné, i s’explicava el funcionament del Centre de Salut Mental (CESAM), de l’Hospital General, que havia integrat els serveis existents de psiquiatria infantil i d’adults de l’hospital de Sant Andreu.


La selectivitat, a examen
 
En un reportatge d’Albert Solé i Rosa Sentís s’analitzava el panorama de les proves de selectivitat. Els alumnes que havien aprovat COU i volien seguir estudis universitaris es veien obligats a passar les Proves d’Aptitud per a l’Accés a la Universitat (PAAU). Els resultats, juntament amb la nota mitjana de l’expedient acadèmic (BUP-COU), condicionaries el fet que els estudiants poguessin accedir o no a la facultat escollida. El reportatge reflectia que força alumnes de centres privats passaven la selectivitat gràcies a l’expedient acadèmic. Així, es constatava que el 59% dels alumnes del centre Camps i Fabrés presentats a les PAAU superaven la prova, tot i haver suspès l’examen de selectivitat, gràcies a l’elevada nota de l’expedient acadèmic.


El Club Natació Manresa, amb l’aigua al coll
 
Un reportatge de Ricard Oliva constatava que el Club Natació Manresa –que tenia vint persones en plantilla– arrossegava números vermells i que la manca d’inversions feia preveure una crisi esportiva imminent. El president, Ramon Oliveras, confiava en la construcció d’una nova piscina olímpica de 50 metres –llavors es funcionava amb la piscina coberta amb un globus–, que no estava clar si aniria a la zona del Congost o a la fàbrica Bertrand i Serra.
 
 
La piscina exterior de 50 m estava coberta permanentment amb un globus cedit per la Federació Catalana de Natació


Aldarulls a la Festa Major
 
La Festa Major havia estat organitzada per Manresa de Festes, amb pregó de Trastòbils Teatre i Amparo Moreno a la plaça Major. Destacaven les actuacions del màgic Andreu, Dyango, Els Pets, U-tòpics...  les obres de teatre de Paco Morán i Acte Únic. El dia 25 d’agost, a la matinada, un nombrós grup de joves, alguns amb antecedents delictius i bastants skins, es va enfrontar a la Policia Local i el Cos Nacional de Policia als voltants de la plaça dels Infants, mentre es feia el concert "Fes-t’ho músic" a la plaça del Milcentenari. D’altra banda, el dia 5 de setembre començava a la ciutat la 71a Volta a Catalunya, que proclamaria líder Marino Lejarreta (ONCE). I el dia 11 de setembre, Josep Miró i Ardèvol, exconseller de la Generalitat, pronunciava una conferència al saló de sessions de l’Ajuntament, on reivindicava per al 1992 la sobirania de l’estat català.  



Participació