Carles Claret | Actualitzat el 15/06/2012

Els mals aires de la immigració

Els vespres plego tard. De dilluns a dijous, quan torno del garatge cap a casa, passo per davant de diversos establiments regentats per nouvinguts a la plaça dels Infants. En un d’aquests, el qual, fins fa pocs mesos, acollia una botiga de joguines, s’hi ha obert un botiga de queviures. La transformació d’una activitat a l’altra, com acostuma a passar en aquest tipus de comerços, es va fer de manera tan fugaç com precària, evitant despeses innecessàries. Fins aquí, però, res a dir.

El problema rau en la instal·lació de l’aire condicionat. Un aparell (reciclat, a jutjar pel seu aspecte i configuració) s’ha col·locat damunt la porta d’entrada i, moltes nits, queda en funcionament i fa un soroll considerable. Segons l'ordenança vigent que cito textualment, “si es disposa d’instal•lació de climatització amb unitat condensadora exterior en façana, aquesta quedarà visualment i arquitectònicament integrada en el pla de façana i a una alçada mínima de 2,50 m sobre el pla de vorera, evitant molèsties a tercers per causa de fluxos d'aire i sorolls.” No és el cas que ens ocupa. De fet, el propietari d’aquest establiment ha fet com el seu veí de pocs metres més enllà, que té instal·lada la condensadora al carrer, a terra, just davant de l’aparador. En tots dos casos, em jugo un pèsol que l’aire condicionat es va muntar després d’haver obtingut el permís d’obertura.

Davant d’aquest fet massa habitual, els ciutadans no hem de restar impassibles. Hem d’exigir al propietari que s’ajusti a la reglamentació legal i a l’ordenança municipal. Sense ànim bel·ligerant, primer, hem de poder comentar-li-ho personalment. En segon terme, potser instarem que l’informi la Policia Local (que per una estona que s’estigui de fer córrer la grua tampoc passarà res) i, si és el cas, canalitzi la incidència cap als tècnics municipals. I, en última instància, i si hi ha perjudicis o danys personals, no hem de dubtar a efectuar la denúncia corresponent.

Això és tenir alguna cosa contra els immigrants i el seu dret a obrir negocis? Crec que no. Si tots els que obren establiments de pública concurrència a Manresa han d’ajustar-se a la normativa i això costa diners i esforços complementaris, hem de ser implacables amb aquells que se la salten a la torera o fan modificacions i afegitons sense el permís corresponent un cop obert l’establiment. Aquesta sí que és una qüestió cívica i tangible i no pas altres que ara es pretenen regular de manera més espiritual. 

De fet, la permissivitat davant d’aquestes i altres irregularitats contribueix a anar alimentant el caldo de cultiu contra els efectes migratoris que acaben desembocant, massa vegades, en brots irracionals de racisme i xenofòbia. Per això, sisplau, no confonguem els termes perquè prendrem mal. La cultura, la religió i els costums s’han de respectar, però l’espai de convivència comuna (al carrer i en els espais públics), així com la reglamentació que hi té associada, han de ser consensuats i complerts per igual per part de tots els ciutadans. Per això, en aquests moments, està sent discutida la nova ordenança de civisme promoguda per l'Ajuntament.

Le legalitat s'ha de complir. Així, també molts comerciants autòctons són víctimes de la normativa i les exigències sanitàries i mediambientals. Recordem el trist final de Cal Fainé al carrer del Born. Una carnisseria centenària que va haver d’abaixar portes per les exigències legals d’adequació. L’administració, en aquest cas, va posar contra l’espasa i la paret els propietaris del negoci, no pas de l’immoble, que, davant del panorama econòmic del petit comerç, van optar per posar el punt i final a l’activitat.

A la plaça Major, en canvi, un ciutadà autòcton va traspassar un establiment del mateix sector a un immigrant sense informar-lo dels incompliments de normativa que s’hi havien registrat. El comprador, en aquest cas, va pecar de passerell i ara es troba amb tot el mullader, però, amb la conducta de l’antic propietari, n’hi per llogar-hi cadires. Solem fer responsables als nouvinguts del desordre comercial, però, entre els botiguers d’aquí, també hi ha actituds i postures irregulars i incíviques.

Sembla que una nova llei del petit comerç impulsada des de Madrid pel Partit Popular permetrà obrir establiments sense necessitat de ser avaluats pels tècnics corresponents. Endavant, si això agilitza els tràmits i redueix els mesos que l’emprenedor paga el lloguer d’un espai que no rendibilitza mentre espera el beneplàcit de l’administració. Ara bé, un cop obert, la il·legalitat o, el que és el mateix, l’incompliment de les regles del joc i de la convivència entre les persones s’han de perseguir.

Són temps difícils i tothom té dret a guanyar-se la vida. Es volen obrir establiments minimitzant-ne els costos d’adequació. També em faig el càrrec que, en altres països, la normativa al voltant de l’activitat comercial és molt més laxa. Però les consideracions respecte a les instal•lacions elèctrica i de climatització, de refrigeració d’aliments i extracció de fums, d’incompatibilitat de productes en contacte o, quan és el cas, de lavabos i barreres arquitectòniques, no són pas sobreres. Són producte d’una legalitat i normes cíviques que hem promogut a mesura que el país anava progressant i que, de la mateixa manera, hem d’acceptar i assumir tots: els nascuts a Manresa o en qualsevol altre punt del planeta.

COMENTARIS

"Danys personals"
Carles Claret, 18/06/2012, 21:11

Benvolguts lectors:

Facin el favor de rellegir l'article i interpretint-lo en tota la seva globalitat. Entenc per "danys personals" aquells que pot causa la mala instal·lació d'un aparell: humintats, escrostaments de parets, sorolls, etc. No pas cap voluntat d'agradir a ningú.

Destaco també el passatge "solem fer responsables als nouvinguts del desordre comercial, però, entre els botiguers d’aquí, també hi ha actituds i postures irregulars i incíviques." Que relata, per cert, un fet real, per mi, tan denunciable com els atribuïts als comerços regentats per nouvinguts.

Si creuen que l'article és tendenciós (quin dels que es publiquen, per cert, no ho és) els diré que, potser, la seva interpretació també.

Atentament

L'autor.

No aprovat?
J.J., 18/06/2012, 18:13

He fet un comentari que no s'ha publicat, que jo sapiga no insultava a ningú, només corroboraba alguns fets que cita el Sr. Carles i la meva opinió personal, de fet i resumit-la molt la meva opinió es que els immigrants tenen per part de les administracións una permisivitat que no tenim la gent del pais, aquest fet el podeu amagar o disfressar peró o vivim cada dia al carrer. Ara si voleu publiqueu el meu comentari.
Impresentable II
Pol, 17/06/2012, 11:05

Estic bastant d'acord amb tu, Moha.
Carles, no pares de repetir que tu el que vols és que es compleixi la normativa, que no és racisme, que també hi ha manresans cometent la mateixa o altres infraccions... però després d'un títol com "Els mals aires (condicionats) de la immigració", no tens perdó. Se't veu el "plumero".
Com diu en Moha, si és un problema dels ciutadans de Manresa i no de la immigració, per què no pares de fer distincions al text?
Em dona la sensació que el text és hipòcrita, que no tens nassos d'atacar la immigració com voldries perquè és políticament incorrecte i per això t'ha quedat un article poc coherent.
Per cert... què vol dir "si hi ha perjudicis o danys personals?" Potser m'estic tornant paranoic, però el teu to m'inspira molt poca confiança... insinues que l'amo de la botiga de queviures et deixarà l'ull com un tomàquet si li comentes que té l'aire condicionat mal col·locat? Té alguna cosa a veure amb que sigui immigrant, això?
En fi, tot fa una mica de pudor de socarrim, em sembla un text tendenciós i molt poc transparent i honest.

Per cert... què vol dir "si hi ha perjudicis o danys personals?" Potser m'estic tornant paranòic, però el teu to m'inspira molt poca confiança... insinues que l'amo de la botiga de queviures et deixarà l'ull com un tomàquet si li comentes que té l'aire acondicionat mal col·locat? Té alguna cosa a veure amb que sigui immigrant, això?
En fi, tot fa una mica de pudor de socarrim, em sembla un text tendenciós i molt poc transparent i honest.
Impresentable
Moha, 16/06/2012, 13:25

Es el único calificativo que se merece el artículo.
El texto, aunque adornado con algunas frases ya típicas en estos casos, está plagado de insinuaciones racistas, empezando por el mismo titular 'Los malos aires de los inmigrantes'. Es una vergüenza.

Usted se pregunta si denunciar aquellas actitudes que no respeten la normativa es racismo. Desde luego que no, lo xenófobo es dar a entender hasta es momento que quienes no la cumplen son los inmigrantes. Si lo que le interesa es que tener un calle sin ruido, no sé a santo de qué viene esa diferenciación constante entre los de aquí y los de allá. Eso sí, después de haber separado a unos y otros nos habla de igualdad, respeto y responsabilidades compartidas.

Me gustaría que me explicara usted el por qué de ese título y el por qué de esta distinción.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Carles Claret@carlesclaret Manresà (del 1977), català i del Barça. Llicenciat en Periodisme i Postgraduat en Gestió Cultural, Assessorament Lingüístic en Mitjans Audiovisuals, Comptabilitat i Fiscalitat i Gestió i Administració d'Empreses. Director d'El Pou Digital i cap de  redacció d'El Pou de la Gallina. Treballa darrere les càmeres a Televisió de Catalunya. Teatralment, ha fet tots els papers de l'auca. També ha impulsat diverses iniciatives empresarials en el camp de la cultura, l'oci i la restauració.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.