Adam Majó | Actualitzat el 13/10/2016

La batalla de la Guia

 
No, no hi ha cap batalla de la Guia. El títol l’he posat per cridar l’atenció. El que hi ha és un present d’abandonament per part de la propietat —l’empresa pública espanyola ADIF que és qui té l’obligació de tenir cura dels edificis i de l’espai públic— i, de rerefons, un futur en debat entre els partidaris de recuperar l’espai agrícola i natural preexistent i els favorables a mantenir l’actual urbanització.

Jo sóc dels primers. De fet, va ser la CUP, quan un servidor n’era regidor, qui va proposar que s’introduís la desurbanització d’aquest espai del terme municipal en el nou POUM que s’està acabant de discutir. I ho vam fer a partir d’una reflexió senzilla: després d’anys d’excés constructiu i urbanitzador, calia, no només aturar l’expansió urbana, sinó també, allà on fos possible, revertir-la. I un lloc on això és possible i aconsellable és en aquest barri prototípic de l’urbanisme franquista. Un urbanisme que construïa, no on calia de forma racional i planificada, sinó on hi havia disponibilitat de sòl encara que fos un indret desconnectat de la resta de la ciutat i de la xarxa de serveis i socialització que proporciona. Eren barris aïllats on es concentrava una població molt homogènia des del punt de vista econòmic i de classe que acabava tenint dificultats per formar part de la dinàmica ciutadana. Un model urbanístic que ara, per sort, ja ningú defensa.L’aposta per la desurbanització d’aquest espai va lligada a un altre projecte que genera consens a la ciutat i que no és la Manresa 2022 (als jesuïtes els importa un xiulet el què passi a la Guia) sinó l’Anella Verda. I és que si no deixem clar al POUM que el futur d’aquest espai és la desurbanització, o sigui, la reincorporació a l’entorn natural i agrícola, el que pot passar és que, quan les perspectives immobiliàries canviïn, ADIF n’expulsi els veïns i veïnes sense contracte, reubiqui als quatre llogaters que hi quedin i s’ho vengui tot a una promotora que enderroqui els actuals edificis per construir habitatges moderns —a mitja hora de Barcelona, per l’autopista i amb vistes a Montserrat— destinats a satisfer la demanda metropolitana.

Que la operació no és senzilla? Certament, els manresans i manresans sabem perfectament que ADIF no compleix els compromisos i obligacions i que no és una empresa amb la qual sigui fàcil dialogar. Però el POUM és un projecte a llarg termini (molt més enllà del 2022...) i, en tractar-se d’una empresa pública, la seva actitud i funció canviarà quan modifiquem —aviat, espero— el marc polític actual. A Manresa manca habitatge social? Per descomptat, però en tenim molt de buit repartit per la ciutat, en molt millors condicions i inserit com cal en la trama urbana.


Navega per les etiquetes

habitatgeguiamanresaADIFOPINIÓ

COMENTARIS

Nop
Adam Majó, 18/10/2016, 16:20

Benvolgut sense nom,
Segueixo pensant que enderrocar-lo -el Conservatori- era bona idea. No obstant, un cop s'ha decidit que no, estic a favor de treure'n tot el profit possible.
Fàcil
Bla bla bla,,,
Anònim, 13/10/2016, 12:48

Fa 2 anys també deia de tirar el Teatre Conservatori i ara el reivindica des del comissionat

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.