Xerrada sobre el passat i el present dels rètols a Manresa

per Redacció, 5 d'octubre de 2016 a les 11:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PRESENTACIÓ. Si feu un tomb per Manresa descobrireu que d’una manera silenciosa els antics rètols artesanals estan desapareixent. Lletres pintades sobre fusta, planxa metàl·lica o directament a la paret. A vegades amb algun dibuix que va néixer virolat i que el sol, implacable, ha anat devorant.Dins del cicle Temes del Pou, l’Associació Cultural El Pou de la gallina va organitzar la taula rodona: "Els rètols de Manresa", dimecres, 5 d’octubre, a les vuit del vespre, a la Sala d'Actes del Centre Cultural del Casino.
 

El debat, moderat pel periodista Carles Claret, va comptar amb la presència de Jana Fontdevila, dissenyadora, i Jaume Casacuberta, Josep Olivet i Joan Sallent, pintors i retolistes.



A Manresa, molts rètols antics han desaparegut. I molts dels que encara es conserven sovint només hi són perquè l’establiment ha abaixat definitivament la persiana i ningú al darrere ha obert un nou negoci. Avui les noves tècniques s’han imposat i, malgrat que potser la durabilitat del producte no serà tan alta, els preus d’impressió publicitària són extremadament competitius.



En el mateix acte es va presentar el número d’octubre de la revista El Pou de la gallina, que inclou com a tema central una visió de la tipografia manual a la via pública i que parla d'una ciutat que es transforma. D'altra banda, el personatge entrevistat a fons és Felip González Martín, periodista i portaveu del PSC a l’Ajuntament de Manresa.




Participació