L’Opus Dei actuava discretament

per Jaume Puig, 29 de setembre de 2016 a les 10:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS. A principis d’aquell estiu, monsenyor Josemaría Escrivá de Balaguer y Albás, fundador de l’Opus Dei, tenia el camí obert cap a la beatificació i la revista dedicava el tema central a analitzar el discret i subtil apostolat d’aquest institut religiós a la ciutat, on tot i ser poc present públicament sí que aplegava grups d’espiritualitat en alguns locals.

El reportatge central del mes, elaborat per Ramon Fontdevila, parlava amb alguns membres de l’Opus i explicava que a Manresa hi havia tres locals que acollien les activitats de perfecció espiritual i apostolat de l’Obra. Eren dos pisos per a homes i un per a dones. L’edifici de Banesto al Passeig --entrada pel carrer del Canonge Mulet-- feia les funcions de seu masculina. A l’entresol hi havia el Club Puigterrà, l’esplai dels més joves, i a la segona planta hi havia un altre local llogat per J.M. Canongia, conegut membre supernumerari, on es feien les reunions regulars d’espiritualitat. Alguns capellans de l’època que s’hi reunien eren mossèn Franquesa, llavors rector de la Seu, mossèn Leyes, de la residència Montblanc, i mossèn Roqué, capellà al Centre Hospitalari i del santuari de Joncadella, habitual punt de recés de l’Obra. El local era freqüentat per coneguts metges –una professió on l’Opus tenia forta incidència a la ciutat—i alguns advocats i empresaris.


Al carrer de Guimerà, al primer pis del número 20, hi havia el club El Cadí, la vessant femenina de l’apostolat. S’hi feien cursets d’activitats diverses, però també charlas espirituals. El club era la seu, a més, de les trobades espirituals per a les supernumeràries o simpatitzants i disposava d’una capella on, de tant en tant, s’hi deia missa.


S’acabava l’Any Ignasià

El dia 3 de juliol, el president Pujol inaugurava una fàbrica de producció de fibra òptica, del grup suec Ericsson, que havia d’ocupar una cinquantena de treballadors, al polígon de Bufalvent. El dia 6 del mateix mes, Bloc organitzava un concert multitudinari –més de 4.000 persones—amb el grup Sopa de Cabra, a la plaça del Milcentenari. I el dia 31 de juliol, festivitat de Sant Ignasi de Loiola, la Seu acollia una missa solemne, presidida pel cardenal Jubany i concelebrada pels bisbes de Girona, Vic, Lleida, Solsona i Tortosa, els pares abats de Montserrat, Poblet i Solius, i el pare provincial dels jesuïtes, per cloure els actes de l’Any Ignasià. Hi assistien el president Pujol, el president del Parlament, Joaquim Xicoy, i el conseller de Sanitat, Xavier Trias.


La revista pagava la il·luminació del Pou 

El dia 30 de juliol, dins els actes de cloenda de l’Any Ignasià, s’inauguraven les obres de restauració de la capella i del Pou de la Gallina, la il·luminació del qual havia estat patrocinada per l’associació editora de la nostra revista.


FOTO: El pare provincial dels jesuïtes, Oriol Tuñí; l’alcalde Sanclimens, el president de l’Associació de Veïns del Barri Vell i el president de l’Associació Cultural El Pou de la gallina, Ramon Fontdevila



Participació