Les propostes culturals de setembre

per El Pou, 12 de setembre de 2016 a les 11:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Setembre va començar fort amb el concert de Sopa de Cabra al Kursaal però no afluixa perquè la Sala Stroika és plena d'activitat. Al Cine, Woody Allen i les sales d'exposicions i els teates reprenen el curs plens de propostes.
MÚSICA
Setembre rocker

  Marc Vilanova
 
La ciutat obre el curs musical 2016-2017 amb l’assignatura del rock. Per fer més agradable la tornada a les aules, encetarem la tria musical amb la visita d’uns clàssics del rock català. Els Sopa de Cabra tornaran a trepitjar l’escenari del teatre Kursaal (9 de setembre, 21 h) per presentar el seu nou llarga durada “Cercles”, tot i que també esperem tornar a reviure els temes més emblemàtics del seu repertori. Gerard Quintana, Josep Thió i companyia han tingut un estiu mogut i Manresa serà una de les seves últimes parades.  Fent un salt cap a la sala Stroika, els amants de les sonoritats més contundents gaudiran del concert de Siroll. Els cardonins presentaran el seu darrer treball “Més llenya”, acompanyats per les bandes No Matters i Sòdia (17 de setembre, 22 h). I per qui vulgui descobrir les propostes més fresques que es cuinen a casa nostra, Stroika organitza un nou Banc de Proves amb les bandes Rúpits, Rostolls i Ayawascat (24 de setembre, 22 h).





CINEMA
Cafè Society
Laura Vidal

Som a setembre i torna Woody Allen, que després d’estrenar el seu últim film a Cannes arriba ara a les nostres pantalles, i ja en van 47. Als 80 anys no sembla que la font d’inspiració del cineasta vagi camí d’esgotar-se, tot i que cada cop resulta més difícil d’escriure’n qualsevol valoració, ja que el món s’ha dividit entre els que encara el segueixen fidelment i els que consideren que les seves èpoques glorioses ja han passat i tota la resta és farciment. En la pel·lícula que ens ocupa torna a visitar temes als quals ja ens té acostumats: una nova volta a les relacions humanes i a l’enamorament, combinat amb el retrat d’una època i una societat sempre passada pel filtre d’una magnífica fotografia. Ens explica la història del jove Bobby que, cansat de la seva família, decideix instal·lar-se al Los Angeles dels anys 30, sota la protecció del seu tiet, un important agent artístic. Allà trobarà un objectiu, encarnat per la cada cop més encertada Kristen Stewart, i anirà deixant endarrere la innocència davant dels ulls de l’espectador durant el que pot semblar una comèdia romàntica, però que acabarà amb un tram final ubicat a Nova York i un gir més obscur, gangsteril i jazzístic a la trama. Correcta i entretinguda amb el gran Allen ja no es pot fer de jutge, i només podem deixar que sigui cada espectador el que decideixi.


 

TEATRE
‘L’avar’ de Molière
Rosa Clarena

Si la temporada passada s’acabava amb un Don Joan de Molière, l’atzar ha fet que la nova programació teatral del Kursaal comenci també amb una peça d’aquest famós dramaturg francès. I és que el darrer cap de setmana de setembre, 24 i 25, arriba a l’escenari de la sala gran del Kursaal L'avar; en una versió de Sergi Belbel, dirigida per Josep Maria Mestres i protagonitzada per l’actor Joan Pera. Feia vint anys que no es representava aquesta comèdia en el teatre professional català, i --després que fa un any es va estrenar al teatre Goya de Barcelona-- ara va de gira per Catalunya aquest usurer, especulador, vidu sense amics, que aquest cop interpreta Joan Pera. Aqueta vegada Joan Pera, un actor més identificat amb les comèdies per a grans públics que amb els grans clàssics, assumeix el repte de protagonitzar L'avar. I aquest és, sens dubte, un dels grans atractius per no perdre’s aquesta versió. La setmana de les funcions, concretament el dijous 22 de setembre, Joan Pera serà al Kursaal per parlar de l’obra, i concretament del seu paper d’avar. Així doncs, el Toc de Teatre us permet passar una estona divertida amb els embolics de L'avar, amb un Joan Pera que ens mostrarà una altra cara de la seva faceta d'actor.
 

 


ART
Ser per no ser i L'eteri
Maria Camp
 
Aquest són els títols de les dues exposicions que us volem proposar. La primera, Ser per no ser, és de Carles Piera i la trobarem del 16 de setembre al 2 d'octubre al Centre Cultural del Casino. Es tracta del projecte guanyador del Premi TAV-CC 16, en què Piera, mitjançant un conjunt d'obres escultòriques i una instal·lació, ens mostra el vessant més naturalista i poètic. Un treball realitzat durant el darrer any, en el qual dóna al bestiari més popular (gallines, xais, conills...) un protagonisme simbòlic que busca respostes entorn l'existència, la seva qualitat, el seu significat... La segona, L'eteri, és de Josep Morral i serà al Museu Comarcal de Manresa fins a l'11 de desembre. Aquesta mostra enceta el programa del MCM anomenat A la vora del barroc.  Una proposta que proposa contraposar obres actuals a la feina artística que es feia en el barroc. No pas perquè els artistes contemporanis el reinterpretin, sinó per buscar-hi diàleg, i per llegir en el present el que hi ha de barroc, ja sigui per procediments, iconografia, intencions, cromatismes, temàtiques... Josep Morral ens ofereix 13 peces on reflexiona sobre la idea que res no és etern i en canvi tot és eteri, perquè tant nosaltres com les nostres creacions, els nostres valors i conviccions... tot esdevé volàtil, fràgil, lleuger.
 



Participació