Antoni Daura | Actualitzat el 24/08/2016

Com avança la 'Manresa 2022'?

 
Fa ara tres anys justos que es presentava públicament i solemnement el projecte Manresa 2022, que coincidirà amb el cinquè centenari de l’arribada de Sant Ignasi a Manresa, que, com és prou sabut i divulgat, va ser un indret fonamental a l’hora d’entendre la seva vida i obra. Han passat, doncs, 36 mesos i ens acostem al moment important en què aquesta proposta de dinamització i internacionalització de la nostra ciutat haurà de ser una realitat, oberta al món. S’han anat fent alguns projectes d’urbanització i d’agençament de l’entorn de la Cova (amb alguna intervenció polèmica), s’han anat creant rutes, com el Camí Ignasià, que ens uneix amb la localitat de naixement d’Ignasi i, a poc a poc, es van fent algunes accions promocionals. Però el balanç, segons el meu parer, és a dia d’avui relativament discret. No tant per la voluntat institucional, que hi és, i que cerca d’on pot recursos econòmics per portar-lo a bon terme, sinó perquè el teixit socioeconòmic de Manresa em sembla que s’ho mira amb un cert punt d’escepticisme. Val a dir que el moment és complicat, ja que hi ha poques possibilitats d’accedir al finançament necessari per emprendre projectes que es puguin considerar negoci a mitjà i llarg termini. I això no ajuda gaire, però crec que també hi ha uns certs dubtes sobre quines han de ser les propostes bàsiques per posicionar econòmicament Manresa i la Catalunya central, venint com venim d’una crisi llarga i profunda que ha anat desmuntant la nostra fortalesa industrial, que havia estat estratègica, primer amb el tèxtil i després amb d’altres rams, a nivell de Catalunya. I, és clar, el sector serveis també se’n ressent en gran manera.

I és que, de fet, Manresa viu un moment d’indefinició sobre si cal apostar amb força i convicció per millorar la seva imatge a fi de dotar-la d’un atractiu turístic. Tradicionalment, aquest ha estat un espai poc endreçat. Fa una dècada llarga que s’està treballant amb criteri i agafar la força i la imatge del món ignasià és correcte. Però, serà suficient? En aquest sentit no s’acaba de veure que la gran mancança que tenim avui d’equipaments hotelers vagi en la bona direcció. De moment, el més calent és a l’aigüera. I segons quin tipus de turistes tinguem poca caixa farem. Si es tracta només de senderistes o de gent que es tanca a les, per altra banda magnífiques, instal·lacions de la residència jesuítica de la Cova, malament rai! No estic pas pensant en un turisme elitista i de gran poder adquisitiu, però del d’espardenya pura i dura ja sabem què en podem esperar.
 
En fi, encara hi ha temps per reconduir, si cal, les coses. No tinc tampoc cap proposta ferma i miraculosa en aquest sentit (si de cas, els miracles són cosa de sant Ignasi), de manera que faig unes estiuenques reflexions personals sobre un tema que, malgrat tot, no pot deixar indiferent cap manresà. I perdoneu si hi ha alguna afirmació fruit de la manca d’informació. M’he limitat, naturalment, a la que coneixem a través dels mitjans de comunicació locals.
 

Navega per les etiquetes

2022manresaprojecteavançacomOPINIÓ

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Antoni DauraManresa, 1961. Historiador i arqueòleg de formació, avui dia exerceix professionalment de llibreter. Ha estat president del Centre d’Estudis del Bages i del Gremi de Llibreters de Catalunya. Actualment és vicepresident de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC) i del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.