Lluís Virós | Actualitzat el 27/06/2016

Els magatzems Urmu

PATRIMONI. Aquest gran edifici, alhora comercial i residencial, forma part de la memòria visual dels manresans. Pel davant presenta una gran façana a la Muralla de Sant Domènec i pel darrere connecta amb un edifici contemporani que té façana al carrer Urgell.
El nom de l’establiment comercial ve de la suma de les primeres síl·labes dels dos carrers. Es troba, doncs, en un costat del centre urbà, dins de les muralles, en una zona urbanitzada de nou al final del segle XIX i principi del XX,  com aquest edifici noucentista fet el 1916.

És un edifici entre mitgeres de planta irregular format per tres cossos. El central és més alt i té planta baixa i quatre plantes i els altres només tres. Compositivament, aprofita el gir que fa el carrer per organitzar la façana en tres franges verticals simètriques respecte del centre. La planta baixa té unes grans obertures entre pilastres i columnes pensades expressament per contenir aparadors, mentre que a les altres plantes hi ha finestres balconeres altes amb els emmarcaments ornamentats i uns balcons amb baranes de ferro molt treballades. En la franja central de l'edifici els balcons s'unifiquen en cada planta menys en la quarta, de manera que es reforça l’ordre horitzontal de la façana. També és remarcable el treball decoratiu de les cornises. L’empresa magatzems Urmu és una de les botigues més tradicionals de Manresa, especialitzada en roba de treball.

El catàleg de Manresa protegeix aquest edifici perquè marca la tipologia d’aquest tram de la Muralla i per la composició de les tres façanes, ben equilibrades i amb capacitat d’emfasitzar el gir incorporant una planta més en el volum central. També cal destacar el tractament diferenciat dels baixos com a edifici comercial, que estableix dos nivells ben diferenciats.

FOTO: Francesc Rubí

Navega per les etiquetes

urmumagatzemselsPATRIMONI

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.