Sobre assemblees i lideratges

per Pere Culell, 22 de juny de 2016 a les 10:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Hi ha partits polítics més assemblearis i menys assemblearis. Esquerra Republicana, la CUP, Podemos... són dels primers, tot i que en diferents graus. Això té avantatges i inconvenients. Democràticament, crec que és millor l’assemblearisme. Però l’assemblearisme té diversos inconvenients com ara quan s’han de prendre decisions ràpides, en cas de pactes entre els caps de dues formacions que poden variar en passar-los per les assemblees, la inseguretat dels representants de les formacions... D’altra banda, crec que un bon lideratge és vital tant per a les organitzacions com per als partits polítics. Aquesta persona ha de tenir les capacitats que requereix un bon líder, i necessita un equip que el recolzi, alliçoni, millori i empenyi.  

Tot això ho dic pel pacte signat entre la CUP i Junts pel Sí, que va obligar l’Artur Mas a fer un pas al costat, a canvi de mantenir la legislatura més important dels darrers anys per tal de dur el país cap a la somiada llibertat, i endegar un pla de xoc social. Malauradament, i decebent la ciutadania per segona vegada, la CUP ha mutat el pacte i ha deixat els pressupostos per aprovar. El més greu és que els milers de milions que estaven destinats a sanitat, ensenyament i serveis socials, ara, s’han de destinar a pagar interessos de préstec, cosa que ha fet obrir els ulls com taronges al ministre en funcions Montoro.  

Una pena. Personalment, crec que el procés no queda tocat i que tenim un president i un vicepresident amb una talla humana i política enormes. Ells sabran tirar endavant, tot i aquest entrebanc. També és important que molts ciutadans que van votar la CUP perquè no volien votar Mas, o pensant que eren un garant del procés, s’han adonat de la realitat. Sé que no ens sobren independentistes i sé què és la importància de la unitat. Però també em van deixar clar fa temps que el que els independentistes entenem per procés i el procés de la CUP són diferents. Per exemple, nosaltres volem reformar la Unió Europea en coses tan importants com el nefast tracte als refugiats, o l’austericidi. Però ells sempre votaran NO a entrar-hi, NO a una nova República Catalana sense decidir abans com la volem. I també sé que la CUP té dues ànimes.  

Per això, crec que hem de donar suport a Puigdemont i Junqueras. Ells creuen en el procés com l’entén una gran majoria d’independentistes: un nou estat just, transparent, solidari, lliure i amb benestar social i serveis de salut i educació que posi tots els ciutadans en igualtat de condicions a la línia de sortida. Ho farem!



Participació