Esdeveniments

per Lluís Calderer, 22 de juny de 2016 a les 08:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Fa un cert temps vaig parlar aquí mateix d’una personalitat excepcional: el manresà Joan Vilar Costa (1889-1961), amb motiu de la publicació d’un llibre d’Hilari Raguer que constitueix una aproximació assequible, rigorosa i fidel a la seva complexa, rica, coherent i variada trajectòria.

Avui hi torno amb el goig de poder assenyalar amb una altra fita el camí obert cap al coneixement i reivindicació de la seva figura i la seva obra. El passat 21 de maig es va fer la I Jornada Joan Vilar Costa, amb el títol genèric de: Espiritualitat i compromís social. L’acte es va celebrar al Casal de l’Església, organitzat conjuntament per tres entitats: el Centre d’Estudis del Bages, la Fundació Independència i Progrés i el Moviment Cristià Comunitari.

La categoria, nivell i capacitat comunicativa dels tres ponents van convertir en un autèntic plaer el seguiment de la sessió que va omplir tot un matí. Plaer, sobretot per l’enriquiment que va comportar respecte a criteris, fets,  relacions i, en alguns aspectes, revisió d’idees massa simplistes o interessadament tergiversades o amagades. Va començar Hilari Raguer amb una molt escaient Valoració de l’obra de Joan Vilar, va seguir l’historiador Jordi Figuerola amb L’església catalana els anys trenta i, per acabar, Joaquim Aloy va oferir un panorama sobre: L’església al Bages durant la república i la guerra civil.

Davant el resultat, valorat de manera molt positiva tant pels assistents com pels organitzadors, subratllem, com ja apunta el títol de la jornada, el caràcter de continuïtat que vol tenir des d’ara a redós d’un tema específic que hi doni unitat i ens serveixi de cara a l’esforç necessari per tal de fer llum i posar, definitivament, en el lloc que en justícia correspon moltes persones i fets de la nostra història sobre els quals pesen oblits i silencis tan injustos com negativament interessats.

En aquest sentit, molta atenció perquè es va obrint el ventall: És imminent el tret de sortida de l’Any Planes!

                                       




Participació