Lluís Calderer | Actualitzat el 22/06/2016

Esdeveniments

 
Fa un cert temps vaig parlar aquí mateix d’una personalitat excepcional: el manresà Joan Vilar Costa (1889-1961), amb motiu de la publicació d’un llibre d’Hilari Raguer que constitueix una aproximació assequible, rigorosa i fidel a la seva complexa, rica, coherent i variada trajectòria.

Avui hi torno amb el goig de poder assenyalar amb una altra fita el camí obert cap al coneixement i reivindicació de la seva figura i la seva obra. El passat 21 de maig es va fer la I Jornada Joan Vilar Costa, amb el títol genèric de: Espiritualitat i compromís social. L’acte es va celebrar al Casal de l’Església, organitzat conjuntament per tres entitats: el Centre d’Estudis del Bages, la Fundació Independència i Progrés i el Moviment Cristià Comunitari.

La categoria, nivell i capacitat comunicativa dels tres ponents van convertir en un autèntic plaer el seguiment de la sessió que va omplir tot un matí. Plaer, sobretot per l’enriquiment que va comportar respecte a criteris, fets,  relacions i, en alguns aspectes, revisió d’idees massa simplistes o interessadament tergiversades o amagades. Va començar Hilari Raguer amb una molt escaient Valoració de l’obra de Joan Vilar, va seguir l’historiador Jordi Figuerola amb L’església catalana els anys trenta i, per acabar, Joaquim Aloy va oferir un panorama sobre: L’església al Bages durant la república i la guerra civil.

Davant el resultat, valorat de manera molt positiva tant pels assistents com pels organitzadors, subratllem, com ja apunta el títol de la jornada, el caràcter de continuïtat que vol tenir des d’ara a redós d’un tema específic que hi doni unitat i ens serveixi de cara a l’esforç necessari per tal de fer llum i posar, definitivament, en el lloc que en justícia correspon moltes persones i fets de la nostra història sobre els quals pesen oblits i silencis tan injustos com negativament interessats.

En aquest sentit, molta atenció perquè es va obrint el ventall: És imminent el tret de sortida de l’Any Planes!

                                       

Navega per les etiquetes

esdevenimentsOPINIÓ

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Lluís Calderer
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.