Miquel Salmerón | Actualitzat el 21/05/2016

Des de Lima

D'AQUÍ I D'ALLÀ. Després de 35 anys a l’Administració Local, als ajuntaments de Súria, Manresa i el Pont de Vilomara, i d’haver exercit d’advocat laboralista, el novembre de l’any passat va arribar el moment de la jubilació. Des d’aquell mateix mes tinc fixada la residència a Santiago de Surco, un dels districtes de la Lima Metropolitana, al Perú

Miquel Salmerón dinant en un Huarique de Surco

El contrast és molt difícil d’explicar en unes poques ratlles, ja que Lima és una ciutat de mes de nou milions d’habitants i, com en qualsevol metròpoli d’aquestes dimensions, podríem parlar de moltes Limes diferents, on es pot passar de les urbanitzacions més luxoses al barraquisme en uns centenars de metres. Per al nouvingut té, però, alguns focus que centren de seguida l’atenció.

Només hi ha uns quants quilòmetres d’una línia de metro (tren elèctric elevat) i altres pocs de corredors per a autobusos (Metropolitano), per la qual cosa la majoria de persones fan els desplaçaments amb taxi –n’hi ha més de 180.000, entre legals i informals ; combis --petits autobusos dels quals n’hi ha uns 30.000--, o bé amb vehicle privat (n’hi ha 2.200.000), cosa que origina un col·lapse total a les hores punta, però  que en determinades avingudes es produeix a qualsevol hora.

A Lima només hi ha dues estacions, estiu (de desembre a abril, amb unes temperatures d’entre 22 i 30 graus) i hivern (de maig a novembre, amb unes temperatures de 12 a 19 graus). Els mesos d’hivern són d’una grisor total, amb boira permanent que es condensa i dóna lloc a la garúa, una pluja fina per la qual els paraigües no serveixen de res. Aquest clima hivernal només l’he patit en dues ocasions,  amb motiu de breus estades de 15 dies, i és el repte més important de la meva aclimatació a la ciutat.

Si d’alguna cosa estan orgullosos els peruans, i amb raó, és de la seva gastronomia, reconeguda com una de les millors del món. Hi ajuda molt la varietat i qualitat dels insumos, ja que la diversitat de climes del Perú permet conrear pràcticament de tot i tot l’any.

Suposo que com a ressaca del període terrorista de Sendero Luminoso i Túpac Amaru, que va durar dues dècades (1980-2000), és apreciable a simple vista la diversitat de sistemes de seguretat (càmeres de vigilància, tanques amb fils d’Alta Tensió i /o punxes,  a més de la presència de Policia Nacional, Serenazgo (Policia Local) i vigilància privada, tant d’empreses de seguretat com la contractada directament pels veïns: guachimanes.

Aquí les botigues, els mercats, els supermercats o les farmàcies estan oberts tots els dies de l’any, llevat de Nadal, Cap d’Any, el primer de maig i el dia de les Fiestas Patrias; i els supermercats obren des de les vuit del matí fins les dotze de la nit.

Els peruans són molt oberts i acollidors, i ràpidament et conviden a fer una  parrillada o a quedar perquè els preparis una paella. El fet de ser estranger (gringo, com en diuen ells) té avantatges, ja que et respecten moltíssim; però té la seva creu, i és que se’m nota molt que ho sóc i la conseqüència és que els taxis i en general tota compra o servei no tarifat es pot incrementar ràpidament fins a un 50%  si no negocies durament amb ells. En el cas del taxis no hi ha problema perquè, com que són milers, si no et convé el preu, d’un pares el següent!

Miquel Salmerón Castro viu a Lima (Perú), des d’on escriu el blog: www.expatenperu.wordpress.com


Panoràmica de la Costa Verde, Lima
Navega per les etiquetes

D'AQUÍ I D'ALLÀLimaperu

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.