Homenatge al mestre Albagés (1949)

per Mireia Vila, 13 de maig de 2016 a les 11:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El diumenge 3 d’abril de 1949 Manresa va homenatjar el mestre Josep Albagés i Ventura, conegut popularment com a mestre Albagés, que es jubilava aquell any, però ja en feia uns quants que no exercia a la ciutat.

Nascut el 1877 a Vimbodí (Conca de Barberà), havia estat destinat a Manresa el 1915 per fer classes a l’escola pública de primària, que llavors estava situada a l’antic convent de Sant Domènec, però que a partir de 1931 es va traslladar a l’ala esquerra de l’Institut de Segona Ensenyança (l’actual Lluís de Peguera).

Albagés, que era políticament proper a la Lliga, va dur a Manresa els mètodes pedagògics més avançats. La seva docència es basava en l’entorn immediat dels alumnes: temes d’actualitat, visites didàctiques, sortides d’esplai... També va ser l’introductor de l’ensenyament de Geografia i Història i, en temps de la República, de la gramàtica catalana. Va marxar de la ciutat el 1934 per anar a dirigir una escola del Patronat de Cultura de Barcelona. L’empremta d’Albagés en la vida manresana, però, va anar més enllà de l’exercida en tots aquells que havien passat per les seves aules. Entre d’altres, va ser fundador de l’entitat esperantista local i president del Centre Excursionista de la Comarca de Bages. Els qui el van conèixer el recordaven amb afecte com un home enèrgic, rialler i de tracte càlid. És per això que, quan es va jubilar, tot i que ja feia 15 anys que havia deixat Manresa, la ciutat es va bolcar en el seu homenatge. La jornada va començar amb una missa solemne al monestir de Montserrat i va tenir com a acte central una recepció al saló d’actes de l’Institut de Segona Ensenyança, ple de gom a gom d’exalumnes i de figures de l’àmbit cultural i polític comarcal. El mestre va rebre amb emoció les paraules d’elogi que li van dedicar, juntament amb l’obsequi d’un àlbum de firmes. A la fotografia, podem veure les personalitats que van protagonitzar l’acte. El primer començant per l’esquerra és Valentí Masachs, geòleg i catedràtic de l’Institut; al seu costat hi ha el mateix Josep Albagés. I al centre, just a sota del retrat del general Franco, hi figura Joan Palat, que era tinent d’alcalde i delegat municipal de Cultura.



Participació