Sant Fruitós, la competència

L'editorial del mes de maig

per El Pou, 27 d'abril de 2016 a les 13:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Il·lustració: Joan Manel Gabarró


Tot i que la rivalitat històrica de la nostra ciutat sempre ha estat amb Vic, en les últimes setmanes, la veïna localitat de Sant Fruitós de Bages s’ha posicionat com a especialista a tocar el botet als interessos manresans. I és que el municipi, si ens cenyim únicament a la recaptació de tributs, té un terme municipal que li permet cobrar minutes a empreses de nombrosos polígons industrials i nuclis poblats aquí i allà, entre els quals destaquen les sempre exclusives urbanització de Pineda de Bages i les Brucardes. Molta pela, al cap i a la fi. Per tot plegat, a Sant Fruitós sempre han anat balders i, tot i la crisi dels últims anys, les estretors sempre han estat més suportables, almenys a l’administració local, que està acostumada a tibar de veta. L’última atzagaiada, encapçalada per l’actual batlle, Joan Carles Batanés, ha estat el projecte Portal de l’Agulla, que pretén construir, entre altres serveis, un hotel i una benzinera a tocar del llac.

L’heretgia ha estat criticada frontalment per tots els municipis de la comarca i per l’Ajuntament de Manresa, que, conjuntament amb Sant Fruitós, gestiona l’entorn de l’Agulla en un consorci creat, encara que sembli mentida, per preservar l’entorn. Fins i tot el PSC de Manresa ha clamat al cel. Cal recordar als santfruitosencs que el seu últim gran hotel camí de Navarcles va acabar sent un putiferi de dubtosa reputació. I per si això no fos poc, el municipi també ha saltat a la palestra anunciant la construcció d’un crematori. Aquesta proposta, val a dir-ho, ha espetegat als morros dels manresans que, des de la liberalització del mercat funerari, mai no s’havien plantejat seriosament una instal•lació per incinerar despulles mortuòries –tot i que sembla que hi ha prou empreses i mercat per fer-lo rendible-- i ha obligat el consistori manresà a tirar endavant a corre-cuita el seu propi projecte. Bé o malament, a Sant Fruitós s’espavilen i tenen projectes entre mans i a Manresa continuem fent el préssec.





Participació