Antoni Daura | Actualitzat el 01/05/2016

Pressupostos participatius

 
Per segon any consecutiu l’Ajuntament de Manresa ha proposat a diverses entitats de la ciutat que presentin projectes per tal que la ciutadania lliurament pugui votar-los i així es portarien a bon terme els més acceptats. Tot plegat per un import global de 200.000 euros. Finalment s’han presentat en aquesta edició un total de 26 propostes de diversa magnitud i interès. Fa poc que se n’han sabut els resultats, sortint guanyadors tres projectes socials i dos de medi ambient: passarel·la sobre el riu Cardener a Can Poc Oli (el més votat), seguit d’un berenador social al casal de les Escodines, un espai multi-sensorial, un taller de contes i l’adequació del camí de la riera de Rajadell a la zona del Xup.

Tot i que respecte l’any passat s’ha millorat en gran mesura la manera de presentar les propostes i votar-les, us he de confessar que és aquesta, una fórmula que no m’acaba de fer el pes, malgrat la pàtina democràtica que se li ha volgut donar. Primerament perquè em sembla que per a una ciutat de les dimensions de Manresa destinar-hi només aquests diners és clarament insuficient, especialment si, a més, cal repartir-ho entre tants projectes. En segon lloc perquè, tot i que han votat 2.988 persones, segueixo pensant que són molt poques pel cens manresà. I en tercer lloc –i aquest és el punt on crec que la iniciativa grinyola més- perquè es veu d’una hora lluny que les entitats que tenen més capacitat de convocatòria són les que acaben emportant-se l’aigua al seu molí. Tot molt legítim, és clar, però, la veritat, hi ha projectes que són d’interès més general que d’altres i que no es poden, de cap manera, comparar i valorar adequadament. N’hi ha també que tenen una repercussió social concreta i puntual, a banda de continuïtat difícil, i d’altres que són molt més transversals i que tenen un major recorregut temporal i major incidència urbana.

No voldria carregar-me en bloc aquests pressupostos, però crec que, si hi ha una tercera edició s’haurien de discriminar més les propostes per part d’un comitè avaluador i repartir-les en dos blocs ben diferenciats: els que tenen una incidència més social i els que suposen una millora evident d’algun aspecte patrimonial o funcional de la ciutat. I augmentar significativament la partida econòmica, és clar. Tot barrejat com ara no em sembla ni correcte ni eficient. Queda dit!


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Antoni DauraManresa, 1961. Historiador i arqueòleg de formació, avui dia exerceix professionalment de llibreter. Ha estat president del Centre d’Estudis del Bages i del Gremi de Llibreters de Catalunya. Actualment és vicepresident de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC) i del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.