Jana Fontdevila: “Si allò que fas és de qualitat, presenta-ho com es mereix, la part gràfica sempre serà important”

per Núria Closas i Anna Pujol, 19 d'abril de 2016 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORS. Un coixí en forma de peix o un peix en forma de coixí… Samarretes, bosses de roba... La Jana Fontdevila i l’Erques Torres són una parella jove que dissenyen, elaboren i produeixen productes estampats amb serigrafia. Fan productes a petita escala i al gust del client, en un taller que tenen a casa seva i que alhora els fa de laboratori per experimentar i treure suc les seves necessitats artístiques.

- Per què el nom de LaBastarda?
  • Jana: És un tipus de lletra més underground. S'escriu i es pronuncia igual en català i en castellà, cosa que ens interessava venint de Catalunya i de les Canàries.
  • Erques: I amb les tres primeres lletres en majúscula del logo (LAB) volem donar importància a l'experimentació, que el taller sigui també un laboratori.
- Com us va sorgir la idea de crear l'empresa?
  • Erques: Es tracta d'un segell que engloba tota la nostra feina de serigrafia, a més d'un nom que ens permet fer cursos per a professionals que volen fer tallers amb altra gent.
  • Jana: Nosaltres tenim un taller de serigrafia a casa. Fèiem molts productes amb el nostre nom, però volíem anar més enllà i poder treballar per a empreses.

- Què heu estudiat?

  • Jana: Som dissenyadors gràfics. LaBastarda, en aquest sentit, ens permet desenvolupar idees que anem tenint del que ens agrada, i que la gent les pugui buscar i comprar.
  • Erques: Coses que ens surten de dins i poden acabar esdevenint font de treball i ingressos.

- Què és la serigrafia?
  • Jana: És una tècnica d'estampació en pla molt versàtil. Es fa a través d'una pantalla, un marc de fusta amb una tela, que per uns llocs deixa passar la tinta i per d'altres no. Hi podem jugar transferint les nostres idees en d'altres materials.

Quins productes oferiu?
  • Erques: Productes tèxtils com ara samarretes o bosses. I intentem fer productes especials, que costin de trobar. Fa poc hem tret uns coixins en forma de peix, creats per nosaltres des del principi fins al final: la idea, el disseny, l'estampació i el cosit.

- On és el vostre taller?
  • Jana: Tenim una casa molt petita, sembla la del Mickey Mouse: una furgoneta que es converteix en cuina (riu)... Però quan ho muntem tot, ens queda un taller molt ben parit i complet.

 - I com porteu el fet de treballar des de casa?
  • Erques: Ho tens tot a mà, tota l'estona. Si tens una idea i només dues hores lliures per portar-la a terme, el fet d'estar a casa hi ajuda molt. Però, si seguim creixent, haurem de buscar un altre lloc.
  • Jana: De moment, ja no tenim companys de pis, ens han deixat espai per a les màquines de serigrafia!

- Com veieu i viviu el futur dels joves formats que ens hem topat amb la crisi?
  • Erques: Hem de buscar l'opció de poder-li dedicar temps complet a la nostra passió, però mentre no es pugui aconseguir, s'hi ha de treballar paral·lelament. Tenir-la de més a més, anar-la desenvolupant, i a la vegada anar-se desenvolupant també un mateix, sabent cada vegada millor el que es vol fer.

- Quins consells donaríeu a joves que volen començar?
  • Erques: Tot i que no vivim d'això, és important crear productes que es puguin convertir en ingressos.
  • Jana: També és bàsic cuidar la part gràfica d'allò que ofereixes: una bona imatge, una bona comunicació... Si allò que fas és de qualitat, presenta-ho com es mereix.

Nom: LaBastarda.
Data creació: 2015.
Sector: Disseny.
Definició: Empresa jove d’estampació en serigrafia.
Contacte: Facebook
Emprenedors: Jana Fontdevila i Erques Torres.





Participació