L'estrany paratge de Mollons

per Ferran Climent / Josep M. Mata-Perelló, 11 d'abril de 2016 a les 10:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

INDRETS. Aquest estrany paratge geològic es situa prop de la Pobla de Claramunt –tot i que també s’estén pel terme de Castellolí, dintre de l’Anoia i de la Catalunya Central, als sectors centre-orientals de la comarca, entre el riu Anoia i el port dels Brucs, fonamentalment. 

Geològicament constitueix una estructura no gaire corrent i poc coneguda. Es troba situada plenament dintre de la denominada Conca Geològica de l’Ebre; tot i que molt a prop del Sistema Mediterrani o Cadenes Costeres Catalanes, les quals es situen al seu marge meridional. Els materials que s’hi troben pertanyen a l’Eocè (d’uns 42-37 milions d’anys enrere), com els que hi ha prop d’Igualada i de Manresa; aquí tenen una composició margosa grisa–blavosa, la típica que hi ha pels voltants d’Igualada. Malgrat això, hi ha un conjunt d’altres materials molt més antics, que pertanyen al Triàsic (d’uns 245–230 milions d’anys enrere). I aquests, es troben dintre dels més recents i formen com un cos estrany. Això sí, destaquen, ja que són més resistents a l’erosió.

Com és això? Ni es tracta d’un encavalcament tectònic ni d’una fractura. És un fenomen molt diferent, extraordinàriament diferent. Es tracta d’una gran esllavissada, d’una caiguda cap al mar que hi havia aleshores pels voltants de la Pobla de Claramunt o d’Òdena, d’una gran massa de roques que actualment cal anar a trobar a la Serralada Prelitoral, per causa d’una sacsejada enorme, probablement relacionada amb un terratrèmol de gran magnitud, succeït durant l’Eocè, mentre es dipositaven els materials marins. Així, aquests materials caiguts es van incorporar als sediments marins, però en massa, i van passar a formar-ne part, sense perdre el seu origen. Aquest fenomen és el que es denomina olistostroma. I, precisament el dels Mollons és dels més importants de les terres catalanes. La llàstima, donada la seva grandesa, és que sigui poc conegut. És un dels indrets geològics més importants de la comarca d’Anoia i de la Catalunya Central, molt proper al nostre Geoparc.



Nom del paratge: Els Mollons.
Situació geogràfica: Termes municipals de la Pobla de Claramunt i de Castellolí (Anoia).
Situació geològica: Forma part de la Conca Geològica de l’Ebre, tot i trobar-se topogràficament enlairat en ser constituït per nivells carbonatats més resistents a l’erosió que no pas la resta de materials dels voltants.
Procedència del nom: Possiblement fa referència a un promontori o a un esperó.

Importància geològica: Element molt important de la geologia de la Catalunya Central, tot i que la seva estructura és poc coneguda i menys encara divulgada en la literatura geològica. Aquí hi ha la seva importància, dins de la geologia de la Catalunya Central.
Materials geològics: Són eminentment margosos –roca composta d’argila i de carbonat càlcic– de l’era terciària (del Cenozoic), de l’Eocè, d’una edat d’uns 42–37 milions. Tot i això, dintre seu hi ha un conjunt d’estrats molt més antics, de l’era secundària (del Mesozoic); concretament del Triàsic, d’uns 245–230 milions d’anys enrere, caiguts al mar per efecte d’un cataclisme, el que s’anomena olistostroma per passar a formar part dels primers.
Edat de formació: La caiguda en bloc es va produir mentre es dipositaven els materials marins eocens, durant el Plegament Alpí, probablement.
Curiositats: Hi han passat molts estudiants i professors, en els cursets de coneixement de la geologia que es fan des del Museu de Geologia Valentí Masachs, de la UPC i del Geoparc de la Catalunya Central. En un projecte de fa anys, s’havia d’incorporar a un possible Parc Geològic de la Comarca d’Anoia. D’altra banda, fa poc es va desestimar un projecte d’instal·lació d’una pedrera per explotar-hi les calcàries.



Participació