Jordi Sardans | Actualitzat el 14/04/2016

Tines urbanes i de secà

Ja és àmpliament divulgat el patrimoni de tines i barraques de pedra seca de la zona del Pont de Vilomara-Rocafort fins a Talamanca i Mura, amb l’excel·lència de la Vall del Flequer, fàcilment accessible des del monestir de Sant Benet, amb estudis acurats i precisos de l’historiador Llorenç Ferrer, als quals cal afegir actualment les noves trobades dels autors del web Bagesterradevins.cat, Francesc Brunet i Ricard Vilalta, que han ampliat els coneixements sobre la gran concentració de tines al Bages, que actualment ja superen documentalment les 150 (referint-nos només a tines i no als seus conjunts), amb unes 50 noves descobertes recentment. I és que darrerament, s’ha incrementat l’afició per la recerca de noves tines a la nostra comarca. Així, per exemple, arran de l’últim incendi a Sant Salvador de Guardiola es van poder descobrir vuit tines més, tot i que pertanyents al terme del Bruc.

També recentment se n’han descobert de noves al sector de Castellfollit del Boix, amb la característica pròpia que solen ser tines al voltant del mas. El web del Projecte Km2 Ciutat, on intervé l’estudiós manresà Ramon Cornet, ha servit de base per identificar les més de 40 tines localitzades en el treball d’aquest mes de la revista, sobre les tines urbanes de Manresa, on el resident al número 34 del carrer de Sobrerroca, Lluís Armengol, que té tines de vi i oli a casa seva, assegura que la majoria de cases construïdes sobre del desnivell de la roca tenen cellers i tines de vi o bé oli, més o menys grans o petites en funció de la producció. També n’hi ha en d’altres indrets de l’àmbit urbà, però de moment se’n té constància documental de poques, perquè moltes s’han anat ensorrant o bé continuen tapades, però ja s’ha posat fil a l’agulla per tal d’anar-les fent públiques. És evident que el món de la vinya cada vegada interessa més a Catalunya, on segons la web Wikipedra, lligada a l’Observatori del Paisatge que coordina el grup Drac Verd de Sitges des del 2011, hi ha 4.000 barraques d’aixopluc en pedra seca al Bages, d’un total de 12.700 arreu de Catalunya ja documentades. L’enoturisme vol potenciar la comarca i molts creiem que ara és un bon moment perquè els responsables de la Denominació d’Origen Pla de Bages facin un pas endavant i situïn la seu de l’entitat al centre històric de Manresa.

Navega per les etiquetes

tinesurbanessecàVIDES SEPARADES

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Jordi SardansHistoriador i Llicenciat en Ciències de la Informació. Ha publicat diversos llibres relacionats amb la història local. Membre fundador de la revista El Pou de la gallina, en va ser cap de redacció i, des de de 1994, n'és el coordinador. També ha col·laborat amb el diari Regió7 on, setmanalment publica una columna d'opinió.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.