Laia Planas: “Instagram és una xarxa social ideal per a empreses joves”

per Anna Pujol, 20 de març de 2016 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORS. Més que d’un projecte empresarial, es tracta d’un projecte de vida. La Laia va començar a fer braçalets de boles amb dotze anys i amb catorze ja els venia per poder comprar més material, per poder seguir desenvolupant una de les seves passions: la joieria. La Mineria Artesana n’és l’empresa i la plataforma per obrir-se al món.Quan es va idear i crear La Mineria Artesana?
Laia Planas: Idear, als dotze anys. I crear La Mineria com a tal, l’any 2012, amb el Miquel, la meva parella. Abans jo havia venut en botigues com a autònoma, m’havia associat amb una altra noia, però no havia sortit bé...

 
 Per què aquest nom?
Vam jugar amb els nostres noms, Miquel i Laia. També vam tenir en compte d’on som tots dos: de Súria, un poble amb tradició minera. I utilitzo minerals en les joies, a més d’altres materials com pells, alumini, plata i or. I totes les peces són fetes a mà, artesanalment. Ah! I és un nom que es pronuncia i s’escriu igual tant en català com en castellà.
 

Quan vas començar a viure’n, d’aquesta passió?
Al principi de vendre, entre els 14 i els 18 anys, tot el que guanyava era per mi, i era bastant, perquè vivia a casa dels pares, no havia de pagar autònoms… Després, l’associació va coincidir amb la crisi, les vendes van baixar considerablement, ens vam endeutar… Quan en vaig sortir i vam decidir engegar La Mineria Artesana amb el Miquel només teníem 100 euros! S’acostava el final de mes, havíem de pagar factures, no teníem altres feines que ens ajudessin, però vam invertir-ho tot a comprar material. Vaig fabricar peces, les vaig vendre i vam comprar més material. I així, hem anat fent, fins ara! Ell encarregant-se de la comptabilitat i jo de comprar, crear i vendre.

Què li diries a algú que vol engegar un projecte?
Que l’ha de cagar molt, i aprendre’n. I que no cal gaire capital inicial. El que cal, sobretot, és trobar una passió que se li doni bé, i anar-la desenvolupant. Si li agrada de veritat, no se’n cansarà ràpid. I com més difícil sigui, més força li donarà per seguir endavant. Sí que hi ha moments d’estrès, feines que no ve tant de gust de fer, però només recordant-se un moment de la frase “això és el que m’agrada”, les ganes tornen.
 
Com utilitzeu les xarxes socials?
Amb Facebook ens adrecem a un públic més local. En canvi, Instagram ens ha obert molt més la perspectiva. És una xarxa social ideal per a empreses joves. Amb ella ens vam donar a conèixer a Madrid, i ens hi va sortir la primera fira. També fem col•laboracions amb diverses bloggers, a qui els agraden les nostres joies, i les intercanviem per publicitat. Amb tot això La Mineria ha crescut moltíssim en els darrers dos anys. Fins i tot, ara som una treballadora més. La meva mare ens ajuda com a autònoma!
 
La vostra botiga és virtual?
Sí, i a la vegada també pren forma física en els diferents esdeveniments i fires on anem. Ens donen espai de visibilitat i contacte directe amb el client. I pel que fa a enviaments, en fem per tot el món: Equador, Londres, Seattle...
 
  • Projecte: La Mineria Artesana.
  • Emprenedors: Laia Planas i Miquel Moncunill.
  • Data de la idea: Als voltants de l’any 2000.
  • Data de creació: 2012.
  • Definició: Joies artesanals, edicions limitades i peces exclusives.
  • Sector: Moda, complements, joieria.
  • Públic: Femení, de totes les edats.
  • Web: lwww.lamineriaartesana.com
  • Facebook i Instagram: lamineriaartesana
  • Adreça del taller: Magí i Fàbrega, 6, 1r. Súria.



Laia Planas, treballant al taller.



Participació