El jardí de la casa Fornells-Uró potencia l’art local

per Ferran Sardans, 19 de març de 2016 a les 10:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FILA CULTURAL. La família Fornells-Uró va decidir el mes de setembre del 2014 obrir les portes del jardí de casa seva, a Pineda de Bages, a diferents artistes de la Catalunya Central, per tal que exposessin les obres en un entorn acollidor. Ho fan per amor a l’art, que és el que ha apassionat la família durant molts anys, segons ens expliquen Josep Fornells i el seu pare, Jaume Fornells.L’amor per l’art els ve de lluny. La família Fornells ha ajudat diferents artistes i ha estat molt vinculada a l’art durant dècades. A tall d’exemple, el sastre Fornells havia elaborat trajos per a Salvador Dalí i, durant la Guerra Civil, el pintor Eliseu Meifrèn (membre fundador dels Quatre Gats) i part de la seva família es van refugiar a casa dels Fornells, fins al final del conflicte armat. També està estretament relacionada amb el món de l’art la família Uró, que té l’escultor, dibuixant i pintor de ceràmiques Lluís Uró com a màxim representant. Tanmateix, no n’és l’únic amant de l’art, i diferents membres de la família han estat vinculats amb el Museu de Manresa.

Així doncs, no és estrany que en un moment d’absència de galeries d’art a Manresa la família prengués la decisió de cedir el jardí de casa seva per aquest motiu. Jaume Fornells subratlla que no tenen ni han tingut mai la pretensió de ser una galeria d’art, “sinó un espai per apropar l’art de Manresa als ciutadans, en un entorn agradable, amb llum natural i a l’aire lliure”, i afegeix que la falta de locals destinats a la difusió artística, de mica en mica, es va corregint, ja que “avui a Manresa estan sorgint nous projectes molt interessants”.


Josep i Jaume Fornells al jardí de casa seva, amb una de les pintures d'Ernest Descals.



PRIMERA EXPOSICIÓ

Jaume Fornells, que durant la joventut va estudiar dibuix al Col•legi d’Arts i Oficis, va entrar al Cercle Artístic i va establir bona relació amb diferents pintors de Manresa, que li van manifestar les ganes de disposar d’un espai per a la difusió artística. Un d’ells, Lluís Puiggròs, li deia que els artistes de Manresa tenien ganes d’ensenyar la seva obra, “però que no tenien on fer-ho”. Així doncs, el setembre del 2014 es fa la primera exposició de la mà de Lluís Puiggròs a la Casa Fornells-Uró, situada a la carretera de Santpedor, número 5, de Pineda de Bages.

“Vist l’èxit que va tenir i el ressò que se’n va derivar, així com les bones opinions rebudes, vam veure clar que a Manresa hi havia ganes d’art i vam decidir continuar amb el projecte”, assegura Josep Fornells. Han completat la primera temporada amb l’organització de vuit exposicions, protagonitzades per vuit artistes locals amb una trajectòria àmplia i reconeguda: Lluís Puiggròs, Joaquim Falcó, Eduard de Pobes, Ernest Descals, Miquel Esparbé, Jaume Casacuberta, Ramon Oms i Joan Vila Arimany.

“Tots els artistes que han exposat ens han demanat de repetir, tots han quedat molt satisfets, tant pel que fa a l’entorn i la bona presència de públic com per la difusió en cadena que han experimentat a través de les xarxes socials”, assegura Josep Fornells, que remarca que ara que ja han habituat el públic a propostes de qualitat, tractaran de potenciar nous artistes nous, compaginant artistes consolidats amb artistes emergents. Però hi haurà artistes que repetiran la propera temporada. A l’hora de seleccionar els artistes, “apostem decididament per l’art de kilòmetre 0, per artistes de la Catalunya Central, que tenen un talent i una qualitat envejables ”, sosté Josep Fornells.


ÈXIT DE PÚBLIC

“Algun artista em parava pel carrer i em demanava d’exposar a casa”, recorda amb un somriure Jaume Fornells, que assenyala que van decidir programar una exposició al mes per no carregar massa la gent: “Voldríem obrir les portes a molts més artistes –afegeix–, però el calendari ens limita”. Les mostres d’art es celebren durant les temporades de primavera i estiu, ja que el fet d’exposar al jardí està molt condicionat per la meteorologia.

Cadascuna de les exposicions de la primera temporada ha aplegat més de 200 persones, tot un èxit per a un “projecte familiar, en què participem els quatre membres de la família”, afirma Josep Fornells, tot i que són ell i el seu pare els que més implicació hi han tingut. Tots dos apunten que “hem d’agrair enormement la bona acollida que estan tenint les exposicions i agraïm el suport dels ajuntaments de Sant Fruitós de Bages i de Manresa, així com dels artistes i persones individuals”.

La primera temporada d’exposicions mensuals al jardí dels Fornells-Uró ha propiciat que les persones a qui agrada l’art tinguin un espai on trobar-se de forma relaxada i distesa: “Tothom és rebut amb una copa de cava Artium i una coca artesana elaborada a la mateixa casa”, assenyala Josep Fornells, que afegeix que les exposicions “tenen un cert component romàntic perquè permeten apropar-se a l’art d’una manera diferent a l’habitual: a l’aire lliure, amb llum natural --que permet apreciar diferents tonalitats cromàtiques en funció de l’hora-- i passejant en un entorn verd”. A més, en aquesta mateixa direcció, Jaume Fornells sosté que han intentat vincular diferents activitats amb les exposicions, “des de pintar quadres en directe fins a compaginar l’exposició amb música en viu”. Aquest aspecte serà un dels punts a potenciar de cara a les properes temporades, ens comenta la família Fornells-Uró.

De cara a la propera temporada, des de la casa Fornells-Uró asseguren que hi haurà sorpreses: “Iniciem el cap de setmana del 2 i 3 d'abril amb una exposició compartida de la Neus Suárez, caracteritzada per un estil figuratiu amb domini del color i les formes, i el ceramista Paulí, antic monjo de Montserrat”, assenyala Josep Fornells. “Seguirem –afegeix– a finals d'abril amb una altra exposició compartida de l'Ernest Descals i l'escultora Roses. I seguirem al maig amb una exposició individual del pintor manresà Joan Sallent. També hi exposaran la Marta Genís i l’Enric Besora. I pendents de concretar dates, també cal destacar que ja han confirmat exposició el Jaume Casacuberta i altres artistes que anirem desvelant ben aviat. Ens sentim molt motivats per aquesta nova temporada, estem molt contents dels artistes que hem aconseguit programar fins ara i estem segurs que agradaran a tot tipus de públic”.




Participació