Lluís Virós / Francesc Rubí | Actualitzat el 20/02/2016

La casa Sitjes del Passeig

PATRIMONI. Aquest edifici plurifamiliar és dels que dóna més personalitat a la part central del Passeig, un dels espais més característics de la ciutat davant del Casino, tot i que ha de competir amb l'agressivitat arquitectònica dels edificis que té a banda i banda. És una obra de l’arquitecte Alexandre Soler i March construïda el 1925 i està pensada en un estil entre modernista i historicista.

Es tracta d’un edifici d'habitatges entre mitgeres amb planta baixa, tres pisos i un àtic afegit posteriorment. L’element més destacat és la façana, que presenta una composició clàssica i simètrica, establerta a partir de la tribuna, amb diferents graus d'acabats i de decoració, a mesura que es puja de nivell: contundència estilística en la planta principal; personalització diferenciada en el segon nivell; integració longitudinal amb tractament únic de baranes en el tercer i prolongació del cos central que conforma el darrer nivell o coronament de l'edifici. A la planta baixa hi ha un arc gran central carpanell i dos de laterals semicirculars (el de la dreta serveix d'accés a l'escala). La façana està centrada per una tribuna amb arcs recolzats sobre columnes que ocupa el primer i el segon pis; al tercer hi ha una galeria també sostinguda per columnes. A ambdós costats de la tribuna hi ha balcons decorats amb brancals i llindes classicistes i baranes de ferro colat.

El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial per la importància històrica, tipològica, compositiva i artística, perquè mostra com Alexandre Soler i March va afirmar, a través de l'arquitectura, la voluntat de deixar empremta en el tram més burgès del Passeig.

PER SABER-NE MÉS:

--BARAUT, Anton; BOVER, Imma, «El Modernisme al Bages», a Dovella, núm. 3, Manresa, desembre de 1981.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.