Fa 25 anys... eren temps d’escoles taller

per Jaume Puig, 13 de gener de 2016 a les 12:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS AL POU. Llavors també es parlava de crisi econòmica, i l’atur ja s’assumia com un fet natural i esdevenia un problema per als joves que no havien tingut mai una primera ocupació. L’INEM, el departament de Treball i els ajuntaments organitzaven escoles taller, cases d’oficis, vivers d’empreses i plans d’ocupació, una mena d’aprenentatge pagat i tutelat per l’administració que aconseguia omplir uns anys entre la fi de l’ensenyament obligatori i la primera feina en el mercat laboral.Els dies 6, 7, 8 i 9 de desembre Manresa havia acollit les segones Trobades de Joves contra l’Atur, organitzades per l’Associació de Joves contra l’Atur de Manresa (AJCA), amb l’assistència d’una quarantena de joves de tot l’estat espanyol. I amb el títol de: Els plans d’ocupació apedacen l’atur, el reportatge central de la revista de gener, elaborat per Montse Ayala i Anna Vilajosana, analitzava les iniciatives que es duien a terme llavors i constatava la falta de coordinació en els recursos que hi destinaven les diferents administracions. L’Escola Taller de Manresa aplegava 60 alumnes-treballadors i també funcionava la Casa d’Oficis al carrer del Balç, amb 9 projectes i 15 persones implicades, però el nombre de joves aturats era de 7.504.




Un món d’homes, encara


Un reportatge de Meritxell Bacardit, Joan Piqué i Josep Tomàs, amb el títol de: ‘Les dones es queden a casa i els homes van a reunions’, descobria que, malgrat viure en una societat que consagrava la igualtat davant la llei, una enquesta al món associatiu posava de manifest que en les 35 entitats enquestades hi havia majoria aclaparadora de responsables masculins i només un 22,6 per cent eren dones, tot i la desaparició del masclisme ideològic.

Escoltes, mijacs i esplais

En un altre reportatge, de Lídia Gilabert i Alba Gros, s’explicava que escoltes, mijacs i esplais acollien un miler de nens manresans. Hi funcionaven cinc agrupaments escoltes, amb 351 nens i 58 monitors; 7 grups Mijac, amb 393 nens i 78 monitors, i 5 esplais, amb 219 nens i 33 monitors.

El Centre Hospitalari estrenava escàner

El dia 1 de desembre, Crist Rei s’omplia de gom a gom en el funeral per mossèn Josep Maria Jubells, mort als 48 anys en un accident de cotxe. El mateix dia es clausuraven els treballs del programa El Bages cap al 2000 als Dipòsits Vells. Cinc dies més tard, la Cort d’Apel•lacions de Montpeller denegava l’extradició de Pere Bascompte, demanada per l’estat espanyol, en presència d’un centenar d’amics i familiars del Pere. I el dia 21 de desembre, el conseller de Sanitat de l’època, Xavier Trias, inaugurava el servei d’escàner del Centre Hospitalari.


  



Participació