Geoparc de la Catalunya Central

per Jordi Sardans , 8 de gener de 2016 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cal felicitar els actuals dirigents del Geoparc de la Catalunya Central, els geòlegs Ferran Climent Costa i Josep M. Mata-Perelló, col•laboradors habituals del Pou de la gallina, en la secció Indrets, perquè amb la seva capacitat de treball han aconseguit que la Unesco els hagi reconegut universalment i hagi aprovat definitivament la creació d’un programa de caire internacional per tal d’impulsar especialment el Geoparc de la Catalunya Central. Es tracta, sens dubte, d’un reconeixement de prestigi que fa que el geoparcs cada vegada siguin tinguts més en compte pel que fa a les seves possibilitats turístiques, com ja ha passat en d’altres indrets europeus.

Si des de l’any 2012, aquest geoparc ja formava part de la Xarxa Europea, ara ha passat a ser reconegut oficialment i individualment com a geoparc mundial de la Unesco. Concretament, el Geoparc de la Catalunya Central està format per les comarques del Bages i del Moianès, i també per les coves de Collbató, a la comarca del Baix Llobregat. A més a més d’aquestes coves de salnitre, també en formen part les importants i prehistòriques coves del Toll, al Moianès; els relleus dels parcs naturals de Montserrat i Sant Llorenç de Munt; els meandres de Castellbell i Calders, i també la conca potàssica catalana, amb la falla del Mig Món de Súria (a cent metres del nucli ciutadà, poc abans d’arribar a les cases de cal Trist) i Cardona, amb minerals com la sal comuna i la potassa. Òbviament, centres neuràlgics de la ruta de la sal. Segons expliquen els directors del geoparc, l’important anticlinal de Súria es pot seguir més 40 quilòmetres en superfície, des de Navàs fins a Castellfollit de Riubregós. Cal tenir present per la seva especificitat que el Parc Geològic i Miner que s’ha creat a l’entorn de la ciutat de Manresa, que disposa d’un important Museu de Geologia, és de moment l’únic reconegut de l’estat espanyol. Es tracta que aquest patrimoni serveixi també com a nou recurs miner. Els impulsors del Geoparc de la Catalunya Central van aconseguir fa uns mesos la visita de la Comissió del Patrimoni Geològic d’Espanya per tal de promocionar la conservació d’aquest patrimoni. En aquests moments s’han documentat 46 punts d’interès geològic, miner i turístic, que inclou la cultura i la gastronomia, dins del Geoparc de la Catalunya Central. Enhorabona.


 
Arxivat a:
Opinió


Participació