Cribratge de càncer de còlon i recte

per Pere Culell, 19 de desembre de 2015 a les 12:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Els cribratges consisteixen a detectar càncers freqüents en la població, en una fase precoç i abans de donar símptomes; estan oberts a tothom que formi part de l’anomenada ‘població diana’ (el grup etari més òptim, segons cada malaltia) i s’organitzen per aconseguir una alta participació i una periodicitat adient. Tot cribratge té una prova que discrimina la població segons resultat positiu o negatiu.

El primer cribratge va ser el de càncer de mama, i des del principi dels anys 2000 la cobertura del programa a Catalunya és del 100%. Totes les dones de 50 a 69 anys reben una invitació cada dos anys per fer-se una mamografia. A Manresa, es va començar el cribratge de mama a mitjans del 2000 i vam arribar al 100% de cobertura el 2002.

El segon cribratge que ha implementat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya és el del càncer de còlon i recte (CCR). Després d’una prova pilot, el CCR s’inicia a Catalunya el 2009 i arribarem al 100% de cobertura el 2017. A Manresa, s’ha començat el CCR el novembre 2015, amb la participació activa de les farmàcies de la ciutat, i anirà estenent-se per tot el Bages, Berguedà i Solsonès. Com en el cas del cribratge de mama, l’Oficina Tècnica està situada a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. La prova consisteix a recollir una mostra de femta per tal d’estudiar si hi ha sang oculta. Al llarg dels propers dos anys, totes les persones de 50 a 69 anys de les comarques citades rebran una carta a casa seva convidant-les a participar en el programa i explicant com s’ha de fer. És una prova molt senzilla que permetrà disminuir la incidència del càncer de còlon i recte, permetrà detectar-lo en una fase molt precoç i augmentarà de forma significativa la seva curació.

Com més persones hi vulguin participar, més eficient serà el cribratge. Aprofitem, doncs, aquesta oportunitat que tenim de fer prevenció secundària de malalties tan freqüents en el nostre territori com són els càncer de mama, de còlon i de recte.
 
Arxivat a:
Opinió



Participació