Pere Culell | Actualitzat el 19/12/2015

Cribratge de càncer de còlon i recte

 
Els cribratges consisteixen a detectar càncers freqüents en la població, en una fase precoç i abans de donar símptomes; estan oberts a tothom que formi part de l’anomenada ‘població diana’ (el grup etari més òptim, segons cada malaltia) i s’organitzen per aconseguir una alta participació i una periodicitat adient. Tot cribratge té una prova que discrimina la població segons resultat positiu o negatiu.

El primer cribratge va ser el de càncer de mama, i des del principi dels anys 2000 la cobertura del programa a Catalunya és del 100%. Totes les dones de 50 a 69 anys reben una invitació cada dos anys per fer-se una mamografia. A Manresa, es va començar el cribratge de mama a mitjans del 2000 i vam arribar al 100% de cobertura el 2002.

El segon cribratge que ha implementat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya és el del càncer de còlon i recte (CCR). Després d’una prova pilot, el CCR s’inicia a Catalunya el 2009 i arribarem al 100% de cobertura el 2017. A Manresa, s’ha començat el CCR el novembre 2015, amb la participació activa de les farmàcies de la ciutat, i anirà estenent-se per tot el Bages, Berguedà i Solsonès. Com en el cas del cribratge de mama, l’Oficina Tècnica està situada a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. La prova consisteix a recollir una mostra de femta per tal d’estudiar si hi ha sang oculta. Al llarg dels propers dos anys, totes les persones de 50 a 69 anys de les comarques citades rebran una carta a casa seva convidant-les a participar en el programa i explicant com s’ha de fer. És una prova molt senzilla que permetrà disminuir la incidència del càncer de còlon i recte, permetrà detectar-lo en una fase molt precoç i augmentarà de forma significativa la seva curació.

Com més persones hi vulguin participar, més eficient serà el cribratge. Aprofitem, doncs, aquesta oportunitat que tenim de fer prevenció secundària de malalties tan freqüents en el nostre territori com són els càncer de mama, de còlon i de recte.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.