Un nou record de Ramon Barnils

per Jordi Sardans , 16 de desembre de 2015 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Ramon Barnils i Folguera va néixer a Sabadell el 1940 i va morir a Reus el 2001, ja fa gairebé quinze anys. La seva influència sobre el periodisme d’investigació, però, ha anat a més al llarg d’aquests anys. Periodista compromès amb la societat que li va tocar viure i amb el país oprimit per la dictadura franquista, sempre va saber estar al costat del seu poble. Com a alumne seu, tot i que mantenia unes predileccions anarquistes al llarg de la seva vida, puc afirmar que sempre va ser un independentista, convençut de la força del poble, i poc abans de la seva mort no va deixar cap dubte sobre els seus pensaments més convincents i va deixar escrit, com es pot consultar en els webs actuals, de manera contundent i amb una gran claredat i visió històrica que: “Hi ha tres aspectes molt positius de la independència com el millor camí cap a la pau, la prosperitat i les llibertats tant individuals com col•lectives. Un, que Espanya ha deixat de ser el principal client dels productes. Dos, que els ciutadans d’aquesta nació que és Catalunya, procedents d’altres terres han decidit, en majoria fulminant, quedar-se. I tercer, i fonamental, l’exèrcit espanyol ja no és el que era”.

Inicialment, el premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació l’atorgava el setmanari El Temps i ara se’n fa càrrec fonamentalment el diari Ara i d’altres empreses que en són corresponsables. Enguany, el premi impulsat pel grup de periodistes Ramon Barnils s’ha atorgat a l’antiga fàbrica Damm i ha recaigut en Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo, pel seu estudi sobre els grups ultres de primera, segona i tercera divisió, així com de les categories inferiors on es citen aquests grups en els camps de futbol per imposar les seves conviccions, amb la seguretat que ningú els dirà res –on són els Mossos d’Esquadra?–, de tal manera que darrerament també s’hi dóna la presència de sectors antifeixistes, amb el perill que comporta. Insisteixo, els Mossos no s’adonen del perill de col•lectius violents? Tot i així, penso que el premi és important perquè es dediquen recursos al periodisme d’investigació de manera que els nous estudiants encara poden creure en el projecte per dedicar-hi temps i fins i tot interessar-se per tal d’assolir que aquest estudi amb els nanos sigui una pràctica generalitzada en benefici de tots.
 
Arxivat a:
Opinió
Participació