Casa Padró Domènech

per Lluís Virós, 10 de desembre de 2015 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. Aquest edifici unifamiliar és molt característic per la manera de resoldre la cantonada en angle entre el carrer Guimerà i el de Circumval·lació. És una obra d’Ignasi Oms i Ponsa construïda el 1903 i feta en estil entre modernista i historicista.

Es tracta d’una casa de planta baixa, pis i golfes, formada per dos cossos: la planta baixa i el pis on hi ha l'accés i l'escala, i la planta baixa, un pis, golfes amb coberta a dues aigües. El més destacat de la casa és l’ornamentació de la façana, que té dos balcons al primer pis i està coronada amb un capcer escalonat amb pinacles de pedra sota del qual hi ha una finestra quadripartida. A la part del darrere s'aixeca una característica torre mirador de planta octogonal. A l'interior destaca el vestíbul amb sòcol de ceràmica i mosaic de rajoles on consta la data. Carener de ceràmica amb motius florals. El mur de la façana principal és d’obra vista amb elements decoratius de pedra.


La part d’edifici coronada per un capcer és la més valuosa, mentre que la resta ha estat renovada en la segona meitat del segle XX. Recentment s’ha restaurat i s’ha recuperat l’estètica original tot adaptant els comerços a les línies de la façana. El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, especialment el cos més antic, per la capacitat d'integració en un teixit urbà que no té una continuïtat equilibrada, i també per l’ús d'un repertori d'elements decoratius modernistes propis de l'arquitecte Oms.
.

PER SABER-NE MÉS:

- BARAUT, Anton; BOVER, Imma, El Modernisme al Bages, a Dovella, núm. 3, Manresa, desembre de 1981.
- LACUESTA, Raquel, Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins, Delegació del Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.


 
Fotografia de Francesc Rubí




Participació