Visita de Girón de Velasco

per Mireia Vila, 23 de novembre de 2015 a les 12:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. L’11 de juliol de 1943, Manresa va lliurar la medalla d’or de la ciutat al ministre de Treball i delegat nacional d’excombatents José Antonio Girón de Velasco “en recompensa a su heroica, meritoria y patriótica actuación en la Cruzada Liberadora de España y como gratitud perenne de esta Ciudad”.Arxiu Comarcal del Bages, fons Enric Villaplana

L’esdeveniment es va celebrar amb gran pompa. Els carrers i balcons de la ciutat es van cobrir de banderes i es va instal•lar un arc del triomf coronat per l’escut imperial al principi del passeig de Pere III, just per on havia de passar la comitiva d’entrada a la ciutat. El camarada Girón hi va acudir acompanyat del també falangista Antonio de Correa Véglison, governador civil i cap provincial del Movimiento, i de José Moscardó, capità general de Catalunya.

La imatge mostra el moment en què el personatge passa revista a les forces congregades a la plaça d’Espanya per a l’ocasió. Un grup de falangistes el rep amb el braç alçat i li ret homenatge abaixant la bandera. L’escena té lloc just davant de l’institut de segona ensenyança, que posteriorment prendria el nom de Lluís de Peguera. La plaça, aleshores encara sense urbanitzar i que servia com a pati de l’institut, va acollir a continuació una missa solemne en record dels caiguts.

L’esdeveniment central del dia va ser el lliurament de la medalla d’or a Girón per part de l’alcalde Montardit, juntament amb l’entrega d’insígnies de coure als excombatents i familiars dels caiguts. Tot seguit, el condecorat va fer un discurs d’agraïment que va cloure a crits de “Arriba Cataluña! Arriba España!”. Però també es van celebrar altres actes, com una desfilada de les diverses organitzacions locals del Movimiento i de membres de la División Azul; un dinar multitudinari a la sala del Casino i tornejos esportius a la pista del Pujolet. A les onze de la nit, una traca i un castell de focs van posar fi a una jornada que la premsa local qualificà de “memorable”.

Girón de Velasco va ser la primera personalitat del règim obsequiada amb el guardó, que havia instaurat la corporació municipal el juny de 1943 —tot just un mes abans. El 1947 el va rebre també el general Franco i pocs mesos després el dictador va visitar la ciutat. Les medalles d’or dels dos líders, juntament amb les prop de 200 medalles de coure que van rebre els excombatents, van costar més de 4.000 pessetes. En part es van pagar a través d’una col•lecta promoguda per la mateixa organització local d’excombatents entre els seus membres. Tot això en plena postguerra, amb una ciutat que encara viurà tenallada pel racionament i la gana fins al final de la dècada.
 






Participació