Valentí Junyent, el tecnòcrata fet alcalde

per Ramon Aran i Vilà, 22 d'abril de 2012 a les 18:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EL PERFIL. Vallentí Junyent, vist pels seus rivals polítics. Els líders dels grups municipals manresans i els caps de llista de les formacions que no aconseguiren entrar al consistori el maig de l’any passat ens fan un retrat particular del tecnòcrata fet alcalde.



En una època en què els assessors dels principals bancs d’inversió del món prenen possessió del càrrec de president del govern, com a Grècia o a Itàlia, a Manresa la crida de la política al mercat ha convertit en batlle un dels gestors esportius de més èxit que ha tingut  la Catalunya central. La fama de bon gestor en el negoci de l’esport és reconeguda per quasi tots els rivals polítics de Junyent.   

Irujo i la inexperiència
José Luis Irujo, portaveu del PSC, veu l’alcalde «silenciós», però «de bon tracte». El socialista creu que Junyent «alberga bons sentiments i és una persona educada», tot i que li critica que sigui «inexpert en política». Alhora, qüestiona la imatge de lideratge de Junyent que va oferir CiU durant la campanya electoral. Segons Irujo, aquest lideratge «no és prou definit; com a alcalde no sé quin és el seu model de ciutat». 
 
Valentí Junyent, per Pau Gros   

Culell i la força del lideratge
En el mateix sentit, el portaveu d’ERC, Pere Culell, apunta que «la ciutat necessita en aquest moment un lideratge fort i en alguns casos li hem detectat manca de decisió». Tot i això, Culell, que també és nouvingut a l’Ajuntament, diu que cal «valorar positivament que Junyent hagi entrat en política en moments difícils».  El republicà remarca que l’alcalde té «dots de bon orador i capacitat d’escoltar la gent». 

Javaloyes i la gestió privada
De fet, els líders consultats remarquen majoritàriament la correcció en el tracte de Junyent en la proximitat i el seu do de gents. També Xavier Javaloyes, portaveu del PP, qui assegura que amb l’alcalde es poden «mantenir converses discrepants». Javaloyes destaca que l’experiència de l’alcalde en la gestió privada «aporta frescor en els procediments de la gestió pública». En aquest sentit, el líder popular fa bona la fama de gestió d’equips de Junyent: «Sap el que vol i com ho vol, fa la impressió que treballa en equip, en què delega la responsabilitat de tasques». Javaloyes remarca aquest punt perquè, segons ell, la capacitat de delegació facilita «no alentir les tasques de govern». 
 
«Aquí s'hi ve a fer política»
Adam Majó, portaveu de la CUP, no s’estén gaire quan parla de Junyent. Diu que «la seva principal virtut és ser de tracte fàcil». De tota manera, li retreu que li hagi costat assumir que «un ajuntament no és una entitat esportiva, sinó que s’hi ve a fer política». 
 
Junyent, un home temerari
A les antípodes ideològiques de la CUP, hi trobem Albert Pericas, portaveu de PxC. Pericas recorda amb ironia el passat recent de Junyent, que ocupava responsabilitats en la direcció de l’arbitratge de l’ACB. El líder manresà de Plataforma ho relaciona amb el fet que Junyent, segons ell, hagi canviat «el xiulet pel micro de presidència a l’hora de posar ordre a la sala de plens davant les faltes en atac que allí s’hi produeixen».Pericas creu que es podria considerar Junyent com «un home valent, temerari o mal informat, ja que ser alcalde en aquest temps es pot considerar un esport de risc, donada la situació actual de crisi». 

Negociant amb el conflicte
Molt més crític que la resta és Xavier Rubio, l’últim cap de llista d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Manresa, una formació que, sorprenentment, quedà fora del consistori. Rubio creu que els fets posen en qüestió la imatge que CiU ha venut de Junyent de bon gestor per liderar.Segons l’ecosocialista, la política que ha seguit Junyent en contenció de despeses, és «continuista» de l’anterior govern tripartit. El dirigent d’Iniciativa posa en dubte la capacitat de lideratge de l’alcalde perquè, assegura, no té un projecte concret. Tot i això, l’exregidor en destaca el tracte correcte i adequat, però ressalta que a Junyent «li costa acceptar el conflicte». Segons Rubio, i a diferència del que diu Javaloyes, tot va bé en el tracte proper, «si Junyent no percep possibilitat de conflicte». Si n’hi ha, Rubio és clar: «Junyent assumeix el paper de pare: “sí, però mano jo”». 

«Si no ho fa ell...»
A part de Solidaritat, també hi va haver dues llistes electorals més que no van obtenir representació a l’Ajuntament. Són les no vinculades a cap partit; MoVeM i Manresans. Joan Porras, cap de llista de MoVeM, creu que Junyent «pot ser una persona vàlida per la gent amb què s’ha envoltat». Més contundent és Joan Soler, cap de llista de Manresans, que creu que l’actual alcalde «és la persona més capaç de treure l’Ajuntament de la situació en què es troba. Si no ho fa ell, ja em diràs qui ho farà». Soler afegeix que, a part de ser un bon gestor i una bona persona, Junyent és «molt seriós, que bona falta li feia a Manresa».
 
Arxivat a:
Política, Perfil



Participació