Torre del portal de Sobrerroca

per Lluís Virós / Francesc Rubí, 13 d'octubre de 2015 a les 17:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. Es tracta d’una torre que formava part del sistema defensiu de les muralles de Manresa i és, per tant, un dels pocs elements d’arquitectura militar que conserva la ciutat. Es troba a la part nord del nucli antic, al començament del carrer de Sobrerroca. El seu estil és l’arquitectura gòtica de defensa.  De tot el conjunt de torres defensives amb què comptaven les muralles de la ciutat, la torre de Sobrerroca és l’única que s’ha conservat dempeus fins als nostres dies. La torre es va construir al segle XII i formava part del segon circuit de muralles que tancaven la ciutat, però fou reforçada al voltant de 1370, juntament amb la resta de torres i murs vells. Aquesta torre anava acompanyada d’una torre bessona, situada a l’altra banda del carrer, unides per una arcada a la part superior, amb la qual formava un portal que protegia l’entrada a la ciutat per aquest sector. Al 1464 s’hi documenta un pont llevadís que devia permetre el pas del fossat. De les seves portes sortia el camí que des de Manresa anava fins a Vic. En arribar el segle XIX, la torre del portal de Sobrerroca havia quedat integrada dins dels habitatges que s’havien construït al voltant, i va ser redescoberta cap al 1970, quan es va enderrocar la casa que l’amagava.

Al llarg de l’edat Mitjana i Moderna fou habitual llogar les torres dels portals com a habitatges privats. Els llogaters havien de tenir cura del tancament i l’obertura de les portes, acabaven de construir el pis superior i la teulada i l’havien de deixar lliure en cas de perill. El primer llogater conegut fou Jaume Solerferran i el 1382 el Consell de la ciutat donà les dues torres del portal a Jaume Puig. Algunes de les torres eren conegudes pel nom dels seus llogaters i al segle XV aquest portal fou conegut com de Na Seniosa i, més endavant, amb el nom de portal de Na Camps. El 1383 el Consell de la Ciutat ordenava construir un abeurador a tocar del portal de Sobrerroca, del qual s’han trobat restes en excavacions arqueològiques. Avui dia és un espai museístic.

La torre és un Bé Cultural d’Interès Nacional i, per tant, el catàleg la protegeix íntegrament pel valor històric, artístic i monumental, com a part del conjunt de les muralles. Cal destacar el valor representatiu com a testimoni de les construccions medievals manresanes, i més encara per ser l'única resta dels portals de les muralles.

PER SABER-NE MÉS:
VALDENEBRO, Raquel (2001). "L'evolució urbana de Manresa i les seves muralles", a "Manresa Medieval. Història, art i cultura a l'edat Mitjana". Amics de l'art Romànic. Manresa, p. 169-189.

VALDENEBRO, Raquel (2002). "Les muralles de Manresa en el segle XIV", a "Al voltant de la construcció de la Sèquia de Manresa. Demarcació Catalunya Central del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya i Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Manresa". Manresa, p. 183-200.  Foto: Francesc Rubí



Participació