50 anys d’Ampans

per Jordi Sardans , 11 d'octubre de 2015 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ampans celebra els seus primers 50 anys, “canviant el món i la vida de les persones”, tal com diu un dels seus lemes preferits. Entre els actes preparats per commemorar aquesta efemèrides, cal remarcar el que amb el lema La nostra força, la nostra gent va tenir lloc al Kursaal, amb la presència de l’esportista d’elit Josep Guardiola, la mezzosoprano Mireia Pintó o la colla castellera Tirallongues. També, l’Ajuntament va homenatjar l’entitat en un acte emocionant on es va recordar una vegada més que Ampans és patrimoni de Manresa i del Bages. Nascuda l’any 1965, potser ara calia un record més explícit per a aquells iniciadors que es van trobar amb problemes de tot tipus i van ser capaços de superar importants diferències internes per poder tirar endavant. Sigui com sigui, Ampans, gràcies a l’esforç col•lectiu, atén actualment més de 1.400 persones i les seves famílies. “Invertir en ocupació i en integració sociolaboral per a les persones amb discapacitat genera elevats retorns econòmics i socials”, diu encertadament l’editorial de la publicació dels 50 anys. La majoria treballa en restaurants, fàbriques, magatzems i empreses de neteja. Mestres, monitors del centre ocupacional, voluntaris i col•laboradors en són part essencial.

Toni Espinal, director, i Domènec Casasayas, president, han aconseguit que Ampans hagi renovat la imatge i fomentat la participació en la cursa dels Batecs solidaris al parc de l’Agulla i la col•laboració entre la Fundació Alícia i el restaurant El Canonge. D’altres fets remarcables han estat la reedició de la Festa del Sol d’Amor a Comabella del 1975, quan es van inaugurar les instal•lacions de Santpedor, que enguany ha comptat amb l’actuació en directe del grup Macedònia; la realització d’un calendari solidari, on dotze pares s’han fet fotos amb els seus fills; el reconeixement a la qualitat de l’escola Jeroni de Moragas a finals de l’any passat, la recuperació del patrimoni d’Urpina, finca experimental de producció de vi al terme de Sant Salvador de Guardiola i la reconstrucció de les barraques de vinya derruïdes, i el servei d’inserció sociolaboral que ha atès 230 persones. L’entitat també té els seus crítics i detractors. Ara bé no hi ha cap dubte que mentre compleixi amb la seva funció social, arreli cada vegada més en la societat i assoleixi una més gran sensibilització social vers les persones amb discapacitat intel•lectual, és i serà un referent i un patrimoni necessari a la nostra comarca del Bages. Felicitats!
 
Arxivat a:
Opinió


Participació