El fàstic

per Josep M. Oliva , 9 d'octubre de 2015 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hi ha un fàstic elemental, primari, gairebé fisiològic, que és el que percebem amb la mirada, amb l'olfacte, amb el gust, amb el tacte... És una sensació desagradable comuna a molts humans. I després hi ha un altre fàstic més profund, que no ens ve donat pels sentits sinó per una percepció difícil de precisar que ve marcada per les nostres idees, les nostres conviccions. És el que sento, per exemple, quan veig algun home que, tot i que es podria presentar perfectament per a un lloc de treball on demanessin "bona presència", penso que si jo fos dona em faria un fàstic terrible sense que pugui explicar el perquè. Un d'aquests homes podria ser el Berlusconi. I me'n faria encara que no el conegués de res, tan sols per allò que transmet amb la seva presència. Si fem cas d'aquella asseveració que diu que la cara és el mirall de l'ànima, no és casual que em serveixi ell mateix per exemplificar el fàstic que de vegades ens poden fer també alguns gestos i algunes actituds.

Llegeixo a diversos diaris que aquest passat mes de setembre l'exprimer ministre italià va visitar la península de Crimea, recentment arrabassada a Ucraïna i annexionada a Rússia, invitat pel seu amic Putin. Durant la visita van fer un recorregut per un històric celler, abans propietat de l'estat ucraïnès i ara del rus. Va ser allà on l'anomenat Cavaliere es va fixar en una ampolla de Xerès del 1775. I, amb el seu tarannà de prepotència disfressada d'espontaneïtat, va demanar destapar-la per compartir-la amb el seu amfitrió. Sense pensar-s'ho dos cops, la guia del celler va accedir a la seva petició, que després va repetir amb una altra ampolla de vi del 1891. És evident que el perjudici causat pel seu gest no es podria compensar amb els diners amb què estaven valorades les dues ampolles. Més enllà de la taxació monetària, aquelles dues ampolles tenien un valor patrimonial per a Ucraïna mentre el caprici del Berlusconi tenia l'aire arrogant d'una vexació i d'un espoli. Tan indecent com anar al Prado i dibuixar uns sostenidors a La Maja desnuda o visitar el Museu Egipci del Caire i demanar que traguessin les benes d'una mòmia. Traslladat a l'època moderna, el gest del Berlusconi és el mateix d'aquells que en altres temps s'atribuïen el dret de cuixa. Més que el gust pel vi o que el desig de sexe, als individus com ell els mou l'afany de dominació i la necessitat d'humiliar. Poques coses em fan tan fàstic com aquesta.
 
Arxivat a:
Opinió


Participació